Investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho partnerku zavraždili

Investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho partnerku zavraždili Foto: UKF

  Vo Veľkej Mači zastrelili reportéra Aktualít Jána Kuciaka a jeho partnerku Martinu Kušnírovú. Informáciu priniesol Denník N, ktorému to potvrdilo ministerstvo vnútra.

Ján Kuciak mal síce len 27 rokov, no patril medzi najlepších investigatívnych novinárov na Slovensku. Bol členom investigatívneho tímu spravodajského webu Aktuality.sk a venoval sa hlavne podozreniam z daňových podvodov.

Šéfredaktor Aktuality.sk Peter Bárdy úmrtie pre Omédiách.com potvrdil.
Reportéra cez víkend zavraždili vo Veľkej Mači v jeho rodinnom dome. Prípad sa vyšetruje ako dvojnásobná vražda.

Odporúčame aj: Policajný prezident: Vražda novinára a jeho partnerky pravdepodobne súvisí s jeho investigatívnou prácou

Redaktor Aktuality.sk Ján Kuciak sa venoval podozreniam z daňových podvodov, Cyperským schránkam, kauzám presahujúcim do politiky, spojeným s kontroverzným podnikateľom Mariánom Kočnerom, o Kočnerovi bol aj jeho posledný článok, ktorý písal s Martinom Turčekom: Ďalšie zvláštne prevody okolo Kočnera. Súd chce zmazať firmu s dlhom 10 miliónov.

"Pri každej vražde je základnou otázkou motív. Ak sa potvrdí, že smrť Jána Kuciaka súvisí s novinárskou prácou, potom je to šokujúce. Dá sa predpokladať, že táto možnosť bude medzi vyšetrovacími verziami na poprednom mieste. V takom prípade by išlo o úkladnú vraždu s operatívnou likvidáciou možného svedka," povedal pre Omédiách.com  docent trestného  a súdny znalec Peter Kováč.

V septembri minulého roka šéfredaktor Aktuality.sk Peter Bárdy upozornil, že Jána Kuciaka zastrašoval Marián Kočner. „Včera telefonoval Marián Kočner nášmu investigatívnemu reportérovi Jánovi Kuciakovi, ktorý pravidelne píše o Kočnerových kontroverzných biznisoch. Tentoraz o tom, že Kočner predal svoj byt v rezidencii Bonaparte. Oznámil mu, že sa začne zaujímať o jeho rodičov a rodinu. A že ak zistí „akúkoľvek špinu", tak ju zverejní," povedal vtedy Bárdy.

odporúčame: Bývalý redaktor Plus 7 dní: Tému o mafii, ktorej sa venoval zavraždený novinár, mi v Pluske zhora stopli

"Kuciakovi som povedal, že sa takisto budem venovať niektorým novinárom a budem chcieť vedieť, či sú tak bohorovní a čistí, že si môžu dovoliť o nás ostatných písať. Pánovi Kuciakovi som povedal, že mu venujem špeciálne miesto na webovej stránke, že sa budem venovať jemu, či je teda taký čistý a či aj jeho rodina taká čistá, a čo je na tom? To nie je vyhrážanie. Povedal som, že ak nájdem niečo, čo bude súvisieť s páchaním trestnej činnosti, tak to zverejním, to je jedno či na neho alebo na jeho rodinu. Ale to nenapísal. To nie je vyhrážanie," reagoval v spetembri na slová Bardyho Kočner.

Podrobnosti o vražde novinára Kuciaka a jeho partnerky:

 

Prinesieme ďalšie podrobnosti.