Policajný prezident: Vražda novinára a jeho partnerky pravdepodobne súvisí s jeho investigatívnou prácou

Policajný prezident: Vražda novinára a jeho partnerky pravdepodobne súvisí s jeho investigatívnou prácou Reprofoto TA3

  

 

Policajný prezident Tibor Gašpar na mimoriadnej tlačovej besede potvrdil dvojnásobnú vraždu novinára z webu Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho partnerky.

Podrobnosti: Investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho partnerku zavraždili

"Pravdepodobne motív súvisí s investigatívnou prácou novinára," povedal policajný prezident. Nasadíme maximálne úsilie, aby sme zistili, čo sa stalo, dodal.

Včera o 22:30 vo večerných hodinách bola vykonaná policajná previerka v dome vo Veľkej Mači na základe hlásenia matky partnerky novinára.  Po príchode na miesto bolo vidieť na zemi osobu, na miesto prišli záchranné zložky, potom vstúpili do bytu, povedal Gapšar. K vražde malo dôjsť v období od štvrtka do nedele, keď boli nájdené telá obetí.

Na základe obhliadky obaja boli zastrelení. Partnerka ranou do hlavy, novinár ranou do hrude. Obhliadka miesta činu stále prebieha, ďalšie okolnosti vraždy prinesie pitva, dodal Gašpar.

V súvislosti s prípadom nebol nikto zadržaný.
Polícia sa spojila so šéfredaktorom webu Aktuality.sk. "Niektoré osoby dostanú ochranu," povedal. Ochrana sa bude týkať niektorých novinárov. "Radšej tých opatrení urobíme viac. Ak máte niektorí novinári z iných redakcií pocit, že môže dôjsť k útokom, tak ozvite sa, aby sme mohli zabezpečiť kroky pre vašu ochranu."

"Pýtam sa, to sa máme naozaj báť, ak píšeme o nejakých mafiánoch, či oligarchoch?" kritizovala postup polície aj pri iných prípadoch súvisiacich s novinármi redaktorka Markízy Zuzana Ondrušková.

Novinári sa Gašpara pýtali, ako policajné zložky "riešili vyhrážky, ktoré mal minulý rok Ján Kuciak." Gašpar nepovedal nič konkrétne.

Viacerí novinári prítomní na tlačovej besede kritizovali postup polície pri riešení vyhrážok, ktoré mal Kuciak minulý rok, ale aj nečinnosť polície pri dôležitých kauzách, na ktoré upozorňujú investigatívni novinári.

Viac: Kočner zastrašoval novinára, upozorňuje šéfredaktor Aktuality.sk

 

Gašpar odmietol špecifikovať podrobnosti, ako našli obete dvojnásobnej vraždy, či bolo niečo odsudzené, alebo či sa v dome našli nejaké závažné stopy . "Nemôžem prezradiť ani to, či išlo o násilné vniknutie, nemôžem uviesť viac informácií."

Povedal len, že do tejto chvíli sa nenašla použitá zbraň.

Podľa doterajších informácií, čo našli na mieste činu, polícia prepdokladá, že v tomto prípade šlo pravdepodobne o úkladnú vraždu súvisiacu s prácou novinára. "Ten čo to vykonal, určite nebol amatér."

Odporúčame aj: Vyhlásenie vydavateľstva k vražde novinára a jeho partnerky

Správu budeme aktualizovať.