Stíhanie novinára pokračuje aj po smrti Pavla Pašku

Stíhanie novinára pokračuje aj po smrti Pavla Pašku Reprofoto Reflex

Na Okresnom súde Košice II je aktuálne prípad, v ktorom vystupuje ako poškodený už zosnulý Pavol Paška verzus bývalý novinár Plus 7 dní Lukáš Milan, ktorý čelí obvineniu z trestného činu ohovárania.

 

Milan v roku 2015 napísal článok "Košická chobotnica" s podtitulom "Výpalník Paška?" V októbri v roku 2015 Pavol Paška podal v Košiciach trestné oznámenie na novinára o podozrení zo spáchania trestného činu ohovárania.

Stíhanie novinára pokračuje aj po smrti Pavla Pašku, informuje Korzár.

Kým v prípadoch úmrtia obvineného sa zo zákona trestné stíhanie zastavuje, v prípadoch úmrtia poškodeného to tak nie je. Smrť poškodeného vo všeobecnosti nemá vplyv na trvanie trestného stíhania a práva poškodeného prechádzajú na dedičov,“ povedal pre Korzár hovorca košickej krajskej prokuratúry Milan Filičko.

"V tejto veci je už podaná obžaloba, takže kompetencie rozhodnúť v trestnom stíhaní má iba súd, na ktorý bola podaná obžaloba," dodal.

Milana, ktorý už v Plus 7 dní nepracuje, polícia stíhala, prokurátor podal obžalobu a sudca ho trestným rozkazom odsúdil na 18 mesiacov väzenia s trojročnou podmienkou a rovnako dlhým zákazom novinárskej činnosti.
Novinár s trestom nesúhlasí a podal proti rozkazu odpor, čím si vynútil prejednanie prípadu v súdnej sieni.

Výpoveď bývalého predsedu Národnej rady prečítajú na súde zo spisu.

Redaktor Lukáš Milan okrem iného v článku písal: "Nášmu týždenníku sa ozval mladý košický podnikateľ v autodoprave, ktorý chcel pred časom robiť biznis s prevozom krvnej plazmy. „Zistili sme, že prevoz biologického materiálu je veľmi výnosný. Tak sme chceli prevážať najmä krvnú plazmu, keďže máme na to voľné kapacity. Hneď ako som sa začal zaujímať o možnosti prihlásiť sa do výberového konania v košických nemocniciach, automaticky ma nasmerovali za ľuďmi Pavla Pašku," tvrdí košický tridsiatnik. Ako dodáva, cez jedného známeho sprostredkovali stretnutie priamo s Paškom. „Poviem to rovno. Po prepočtoch nám to vychádzalo na obrat sedem a pol tisíca eur mesačne. No Paška nám povedal, že to môžeme robiť, ale musíme z toho mesačne platiť 75 percent, čo vychádzalo na päťtisíc eur. Skoro som odpadol," hovorí a dodáva, že tak by bol v čistej strate."

Paška to v minulosti označil za osočujúce a lživé informácie.

Lukáš Milan v minulosti pracoval okrem Plus 7 dní aj v Slovenskej televízii, v Pravde, v Novom Čase, aj na tlačovom oddelení ministerstva obrany. V súčasnosti je riaditeľ Odboru informácií a zahraničných vzťahov Žilinského samosprávneho kraja.

Milan pre televíziu Markíza povedal, že to považuje za zastrašovanie a snahu ho na tri roky umlčať. Bol prekvapený, že sudca ho odsúdil bez toho, aby ho vôbec videl.