V deň plánovanej svadby Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej bude veľký koncert

V deň plánovanej svadby Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej bude veľký koncert Foto:Aktuality.sk

V deň plánovaného sobáša Martiny Kušnírovej a Jána Kuciaka 5. mája sa rodiny zavraždených mladých ľudí zídu v obci Gregorovce.

 

Ako prejav spolupatričnosti bude v ten deň v Gregorovciach aj Koncert pre Martinu a Jána, pripravovaný so súhlasom ich rodín, ktorý pripravujú organizátori festivalu Pohoda, v spolupráci s klubom Stromoradie a obcou Gregorovce.

„Pri príprave predchádzajúcich spomienkových podujatí sme zistili, akú hudbu mali Martina Kušnírová a Ján Kuciak radi. Viacerí ich obľúbení umelci, ako aj ďalšie mená slovenskej a českej scény si prídu do Gregoroviec, spolu s príbuznými, uctiť ich pamiatku,“ oznámili organizátori.

Podujatie sa začne o 14.00 svätou omšou v miestnom kostole Narodenia Panny Márie. Samotný koncert bude od 16.00 na neďalekom futbalovom ihrisku. Vystúpia na ňom Jana Kirschner, Sima Martausová, PARA, Vec a Zuzana Mikulcová, Konvergencie Quartet – Jozef Lupták, Marián Svetlík, Andrej Baran, Julián Veverica, Michael Kocáb a Karpatské Chrbáty, Bez Ladu a Skladu, Chiki liki tu-a, Sendreiovci & Kokavakere Lavutara, LONGITAL, B-Complex, Živé kvety, Puding Pani Elvisovej, Štefan ŠTEC a Ľudová hudba Hornád i zbor Gregos z Gregoroviec.

Odporúčame aj: Z domu zavraždeného Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa má stať múzeum

„Hlavným posolstvom koncertu je spolupatričnosť s rodinami Martiny Kušnírovej a Jána Kuciaka. Slobodné umenie potrebuje pre svoju existenciu slobodu, za ktorej obranu zomreli Martina s Jánom,“ povedal Michal Kaščák.

Koncert v deň ich plánovanej svadby má podľa neho v sebe symboliku stretnutia – v ten deň sa mali ich prostredníctvom spojiť dve rodiny. „Veríme, že podujatie a odkaz Martiny a Jána spojí veľa ľudí, ktorým záleží na našej krajine,“ dodal Kaščák.

Súčasťou akcie budú aj vizuálne diela, na veľkoplošnej obrazovke bude premietaný výber z reakcie vizuálnych umelcov. Svoju sochu „Spojili nás“ vystaví Martin Dzurek a Jano Vajsabel, Rudo Sikora pripravuje dielo „Stretneme sa a zanecháme stopu“.