Novinárke, kolegyni Kuciaka, policajti bez jej súhlasu vzali mobil

Novinárke, kolegyni Kuciaka, policajti bez jej súhlasu vzali mobil Foto: FB Polícia SR

„Dnes, ani zajtra a asi ani v najbližšej dobe sa mi nedovoláte. Tiež mi prosím nepíšte. Ani na Signal,“ napísala na Facebooku Pavla Holcová, česká investigatívna novinárka, ktorá pracovala so zavraždeným Jánom Kuciakom na viacerých závažných kauzách.


Po vražde novinára a jeho priateľky bola Holcová, ktorá je riaditeľkou Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku, pod policajnou ochranou.
Národná kriminálna agentúra v utorok vypočúvala Holcovú, pritom jej polícia odobrala mobilný telefón vrátane SIM karty od mobilného operátora, informuje denník SME. „Bol to osemhodinový vyčerpávajúci výsluch. Poriadne mi nevysvetlili, prečo ten telefón potrebujú,“ cituje denník Holcovú.

Vyšetrovatelia tvrdia, že jej elektronická komunikácia vraj môže pomôcť odhaliť vraha, ale toto vysvetlenie je nejasné.

„Rozhodnutie policajtov odobrať novinárke celý telefón je prekvapujúce. Novinári majú totiž povinnosť chrániť zdroje svojich informácií, Holcová preto odmietla policajtom poskytnúť kódy do telefónu a šifrovacích aplikácií. Polícia sa teraz pokúsi ochranu zariadenia prelomiť,“ upozorňuje SME. Holcová pracovala s Kuciakom aj na článku o pôsobení talianskej mafie na Slovensku, ktorý Kuciak nestihol dokončiť. V telefóne pritom mala aj iné citlivé informácie, nielen komunikáciu o téme, na ktorej pracovali s Kuciakom.

Holcovú polícia vypočúvala aj v marci pár týždňov po vražde novinára. Výsluch slovenskej polície u nej vtedy zanechal „veľmi rozpačitý dojem“. „Z veľkej časti sa ma pýtali na informácie, ktoré si mohli nájsť zhruba do desiatich minút on-line... Nepýtali sa ma na nič, čo by súviselo s touto kauzou alebo čo by súviselo s našou prácou. Nepýtali sa ma ani na to, čo sme si spolu písali tesne predtým, než ho zavraždili. Takže ja vôbec neviem, čo si o tomto postupe myslieť. Možno to má nejaký veľmi silný dôvod, ktorý nedokážem odhaliť. Nie som policajt – neviem, ako sa vedie vyšetrovanie, ale toto vo mne zanechalo viac otázok než odpovedí,“ povedala Pavla Holcová v marci pre web Aktualne.cz.