V Kyjeve bol dnes strelou do chrbta zavraždený ruský novinár Babčenko, žil aj v Prahe

V Kyjeve bol dnes strelou do chrbta zavraždený ruský novinár Babčenko, žil aj v Prahe Reprofoto youtube/A. Tarakanov

V Kyjeve dnes neznámy páchateľ zastrelil ruského opozičného novinára Arkadija Babčenka, ktorý sa vo februári 2017 pred vyhrážkami a policajným postihom uchýlil do zahraničia.

 

Aktualizácia 30.5.: Ruský novinár Babčenko žije, jeho vraždu zinscenovali

Pôvodný článok:

Zavraždený reportér sa podľa ČT okrem iného venoval témam ruského nacionalizmu a xenofóbie a kritizoval Vladimíra Putina. Podľa moskovského rozhlasu žil 41-ročný novinár minulý rok necelý polrok v Prahe.  Z Ruska podľa Reuters odišiel, pretože sa bál o život. Niektoré Babčenkove texty boli publikované aj v českých médiách.

Podľa ukrajinského serveru Obozrevatel bol Babčenko niekoľkokrát zastrelený do chrbta na prahu svojho kyjevského bytu a zomrel v sanitke cestou do nemocnice. Polícia smrť ruského novinára potvrdila s tým, že útok oznámila Babčenkova manželka, ktorá svojho muža našla v kaluži krvi.

Babčenko pôsobil v Rusku ako novinár a spisovateľ, zaoberal sa hlavne armádou. Podľa dostupných informácií pôsobil ako vojnový spravodajca pri rusko-gruzínskom konflikte v lete 2008. Vydával časopis Iskusstvo vojny (Vojnové umenie) a bol údajne považovaný za špičku vo svojom odbore.

V roku 2012 bol Babčenko stíhaný za výzvy na organizovanie nepovolených demonštrácií. O štyri roky neskôr vzbudil v Rusku vlnu pobúrenia svojím výrokom na adresu armádneho súboru Alexandrovci, ktorí zahynuli pri leteckej katastrofe nad Čiernym morom. Jeho slová o tom, že si žiadne zľutovanie nezaslúžia, vyvolalo výzvy k ďalšiemu trestnému stíhaniu a odobratiu občianstva.

Pred vyhrážkami smrťou sa Babčenko vlani vo februári uchýlil do cudziny. Do júla podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy žil v Prahe, potom krátko v Izraeli. V Kyjeve sa usídlil vlani v auguste a podieľal sa na vysielaní televízie ATR pre krymských Tatárov na anektovanom Kryme.

O motívoch útoku polícia odmieta špekulovať, ale podľa Ukrajinskej pravdy je hlavnou vyšetrovacou verziou pomsta za Babčenkovu novinársku činnosť. Na stanici Echo Moskvy a na ruských sociálnych sieťach sa objavili špekulácie, že za vraždou opozičného novinára stojí Moskva. Podľa agentúry Interfax na Ukrajine aj v Rusku začalo stíhanie neznámeho páchateľa.

Babčenko je tretím novinárom, ktorý v ukrajinskom hlavnom meste v posledných rokoch zahynul násilnou smrťou. V apríli 2015 bol vo svojom dome zabitý proruský aktivista Oles Buzyna, v júli 2016 v centre Kyjeva vybuchla nálož v automobile s novinárom Pavlom Šeremetom, kritikom ruského a bieloruského režimu.