Vydavateľ National Enquirer vypovedal o Trumpových údajných milenkách

Vydavateľ National Enquirer vypovedal o Trumpových údajných milenkách Foto: FB. D. Trump

Americkí vyšetrovatelia sľúbili beztrestnosť vydavateľovi bulváru National Enquirer Davidovi Peckerovi za to, že policajtom poskytol informácie o platbách za mlčanie postúpených údajným milenkám Donalda Trumpa.

 

Vo štvrtok to napísal denník Wall Street Journal. Peckerove noviny vyplatili jednej zo žien značnú sumu za príbeh o jej vzťahu s Trumpom, ktorý ale nikdy nezverejnili.

Pecker je dlhoročným blízkym priateľom Trumpa a Michaela Cohena, bývalého prezidentovho právnika, ktorý o pozadí transakcie v utorok vypovedal pred súdom v New Yorku. Trump údajne Cohenovi pred voľbami v roku 2016 prikázal, aby nechal vyplatiť státisíce dolárov Stephanii Cliffordovej a modelke Karen McDougalovej. Prezident pomer s oboma ženami popiera.

Podľa Wall Street Journal sa už Pecker s vyšetrovateľmi stretol a informácie im poskytol výmenou za beztrestnosť. Jeho vydavateľstvo sa na odovzdanie finančných čiastok Cliffordovej aj McDougalovej podieľalo, aby pomohlo zabezpečiť ich mlčanie. Príbeh McDougalovej Pecker priamo kúpil, ale na žiadosť Cohena nepublikoval.

Sumy vyplatené za mlčanie Cohenovi nahradila spoločnosť Trump Organization, ktorá zastrešuje Trumpov biznis. Prezident tvrdí, že financie pochádzali z jeho vrecka a nie z volebných fondov.

Trump Organization podľa médií čiastku pre Cohena vyúčtovala ako zálohovú platbu na právne služby, čo by podľa federálnej prokuratúry mohol byť podvod, pretože Cohen nemal s Trumpovú spoločnosťou uzatvorenú žiadnu zmluvu o zálohách.

Denník The New York Times napísal, že newyorská prokuratúra kvôli vyplatenie peňazí za mlčanie nevylučuje trestné stíhanie Trump Organization a jej dvoch popredných činiteľov. S odvolaním sa na svoje zdroje denník napísal, že prípad by sa sústredil na to, ako spoločnosť peniaze pre Cohena vyúčtovala. Preverovanie je však zatiaľ v úvodnej fáze a prokuratúra sa ešte nerozhodla, ako bude vo veci postupovať.

Pecker údajne v redakcii svojho denníka ukrýval dokumenty s kompromitujúcimi informáciami nielen o Trumpovi, ale aj o iných amerických celebritách. Agentúra AP napísala, že obsah sejfu bol veľkým zdrojom Peckerovho vplyvu: s pomocou citlivých informácií mnoho ľudí ovládal a vynucoval si ich priazeň.

Keď ale vyšlo najavo, že jeho denník hral dôležitú úlohu v umlčaní údajných Trumpových mileniek, dostal Pecker podľa AP strach, že sa obsah tajného sejfe môže obrátiť proti nemu. Niekoľko týždňov pred Trumpovou inauguráciou v januári 2017 dokumenty z úkrytu odstránil a buď ich zničil alebo ukryl inde, uviedla agentúra.