Pozrite sa, za koľko sú schopní vraždiť nájomní vrahovia v zahraničí

Pozrite sa, za koľko sú schopní vraždiť nájomní vrahovia v zahraničí Ilustr.foto: FB Polícia

Podľa prokurátora objednávateľ februárovej vraždy novinára Jána Kuciaka (pri ktorej bola zavraždená aj Martina Kušnírová) zaplatil za tento čin najmenej 70.000 eur.

 Podrobnosti: Objednávateľ zaplatil za vraždu Kuciaka a Kušnírovej minimálne 70 tisíc eur (VIDEO)

Pozrite si výber prípadov nájomných vrážd vo svete, pri ktorých bola známa suma vyplatená vrahovi či vrahom.

Marec 1995 - V Miláne bol zastrelený známy výrobca luxusného tovaru Maurizio Gucci. Zo zločinu bolo obžalovaných päť osôb, medzi ktorými bola aj bývalá manželka obete Patrizia Reggianiová, prezývaná Čierna vdova. Motívom činu boli rodinné spory. Reggianiová nakoniec dostala 26 rokov za zorganizovanie vraždy, podľa súdu vraždu objednala a zaplatila za ňu 430 tisíc eur.

Október 2006 - Pred svojím domom bola zastrelená novinárka Anna Politkovská, ktorá kritizovala politiku Kremľa v Čečensku. V júni 2014 poslal súd pri druhom pojednávaní za vraždu do väzenia na doživotie Lom-Aliho Gajtukajeva a Rustama Machmudova. Traja ďalší páchatelia dostali vysoké tresty väzenia. Za organizátora vraždy bol okrem Gajtukajeva označený bývalý policajt Sergej Chadžikurbanov, ktorý dostal 20 rokov. Jeden zo svedkov na súde vypovedal, že za vraždu Politkovskej bola vyplatená suma 1,7 milióna eur.

September 2010 - Egyptský súd zmiernil rozsudok smrti nad politikom a miliardárom Híšámom Talaatom Mustafom na pätnásťročné väzenie. Mustafa bol odsúdený pôvodne na trest smrti za objednanie vraždy svojej libanonskej priateľky a známej speváčky Suzanne Tamímovej. Súd Mustafu usvedčil z toho, že zaplatil za jej vraždu niekdajšiemu egyptskému policajtovi v prepočte 1,5 milióna eur. Policajt ju zabil pri jej pobyte v Dubaji v júli 2008.

Február 2015 - Šok nielen v Rusku vyvolala vražda opozičného predáka Borisa Nemcova v centre Moskvy. Moskovský súd odsúdil za jeho vraždu Čečencov Zaura Dadajeva na 20 rokov väzenia a štyroch Dadajevových komplicov na tresty odňatia slobody od 11 do 19 rokov. Podľa neskoršieho vyjadrenia právneho zástupcu Nemcovovej dcéry sa však nepodarilo nájsť skutočných organizátorov a objednávateľa vraždy. Odsúdení vraždili za sľúbenú odmenu vo výške 200 tisíc eur.

Odporúčame aj: Vražda Kuciaka: Polícia zverejnila video zo zadržania obvinených

 Február 1999 - V byte v ČR bola nájdená mŕtva dvadsaťosemročná Regina Kučerová. Ženu nechal zavraždiť majiteľ domu Zdeněk Bruthans, ktorý najprv ponúkal svojej nájomníčke, ktorá obývala byt po svojej babičke, za výmenu iný byt. Dievča to ale po konzultácii s matkou odmietlo. Bruthans si potom objednal u svojho zamestnanca Martina Reža jej likvidáciu za necelých 6 tisíc eur, na ktorú si Rež najal známeho. Ten dievča dobodal loveckým nožom. Bruthans dostal 15 rokov.

Marec 2006 - Na parkovisku pred reštauráciou U Kráľa Václava IV. v českých Kunraticiach bol zavraždený spolumajiteľ bezpečnostnej agentúry Lenia Jiří Kubín, ktorý patril do okolia takisto zavraždeného kontroverzného podnikateľa Františka Mrázka. Podľa obžaloby si ju objednal bývalý dôstojník komunistickej Štátnej bezpečnosti Vladimír Petrus, ktorý za ňu svojmu známemu Milanovi Adamcovi zaplatil 20 tisíc eur. Adamec si peniaze rozdelil s Milanom Rosenbaumom, ktorý podnikateľovo zabitie podľa spisu ďalej organizoval. Zavraždeného vylákal na schôdzku Michal Včelařík, na obeť najmenej jedenásťkrát vystrelil Rastislav Sagalinec. Tresty pre všetkých vinníkov sa pohybovali okolo 15 rokov.

November 2015 - Polícia našla telo slovenského dealera drog, ktorý bol zavraždený v roku 2012. Vraždu si objednal Matej Buchel u Petra Brücka, ktorý najal vojenského veterána Jakuba Andresa. Veterán pribral ešte posledného z obžalovaných, Michala Foubíka. Andres s Foubíkom svoju obeť odviezli na jeseň 2012 do bývalého vojenského priestoru Ralsko v ČR. Tam muža zviazali a odviedli k vopred vykopanému hrobu a zavraždili. Telo dealera muži poliali chemikáliou, jeho osobné veci vraj spálili. Za vraždu dostali podľa žalobcov okolo 20 tisíc eur. Andres dostal trest 19 rokov väzenia, Buchel 18 rokov, Brůček o pol roka viac, Foubík 17 rokov. Dôvodom k vražde vraj bolo to, že dealer prišiel o drogy za stovky tisíc eur.