NAKA vypočúva organizátorov protestov Za slušné Slovensko

NAKA vypočúva organizátorov protestov Za slušné Slovensko Foto: Omediach.com

Polícia predvolala na výsluch organizátorov protivládnych demonštrácií Za slušné Slovensko kvôli oznámeniu, že organizovali štátny prevrat a že ich platia americký finančník George Soros. Policajný prezident Milan Lučanský v reakcii povedal, že polícia je povinná preveriť každé trestné oznámenie.

 

Na svojom webe to napísal Denník N. Organizátori mítingov z iniciatívy Za slušné Slovensko označil postup polície za šikanovanie.

 

Polícia už vypočúvala niekoľkých organizátorov demonštrácií, Juraja Šeligu a Karolínu Farskú, Katarínu Nagy Pazmány, Táňu Sedlákovú a Veroniku Brunckovú. Výsluchy ďalších osôb by mali nasledovať. Podľa denníka vyšetrovateľ od niektorých žiadal výpisy zo súkromných účtov.

"Všetky transakcie máme zverejnené na transparentnom účte. Vidíme za tým šikanovanie, o nič iné nejde," napísala na sociálnej sieti k postupu polície iniciatíva Za slušné Slovensko.

"Nie je reálne, aby som vedel o každom trestnom oznámení, nepoznám ani toto. Polícia je však povinná každé trestné oznámenie preveriť. Do postupe vyšetrovateľa zasahovať nemôžem," povedal Lučanský.

Fico predtým portálu echo24.cz povedal, že organizátori spomínaných demonštrácií boli z organizácií, ktoré platia Soros. Ešte z pozície premiéra Fico kritizoval Kisku za jeho minuloročné stretnutie s finančníkom. V júni zase expremiér ohlásil prípravu zákona, na základe ktorého budú musieť mimovládne organizácie zverejňovať podrobnosti o svojom financovaní vrátane prijatých peňazí zo zahraničia.

V prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej slovenských polícia v septembri zadržala a obvinila štyri osoby. Medzi nimi je podľa prokuratúry aj strelec, ktorý novinára a jeho snúbenicu zavraždil. Z nepotvrdených správ médií vyplýva, že vraždu investigatívneho reportéra si zrejme objednal kontroverzný podnikateľ Marian Kočner, o ktorom Kuciak opakovane písal a ktorý je väzbe v inom prípade.