Únia chce posilniť boj proti dezinformáciám, považuje ich za hrozbu

Únia chce posilniť boj proti dezinformáciám, považuje ich za hrozbu Foto: Omediach.com

Európska únia považuje zámerné a masové šírenie dezinformácií za obrovské bezprostredné ohrozenie demokratických systémov, a chce preto proti nemu intenzívnejšie bojovať.

 

Vyplýva to zo záverov summitu, ktoré boli zverejnené po skončení piatkového rokovania únijných lídrov v Bruseli. Podľa politikov je boj s dezinformáciami "strategickou výzvou", ktorá nadobúda na význame najmä v súvislosti s blížiacimi sa voľbami do Európskeho parlamentu na jar budúceho roka.

Lídri EÚ sa domnievajú, že dezinformácie sa stali súčasťou hybridnej vojny a že tvárou v tvár tejto hrozbe treba lepšie brániť demokratické hodnoty. Žiadajú preto rýchlu a účinnú stratégiu, ktorá by zabezpečila najmä spravodlivé a nezávislé voľby v máji 2019. Európska komisia má predložiť príslušné návrhy v marci budúceho roka.

Komisia už začiatkom decembra zverejnila plán na výrazné personálne a finančné posilnenie špecializovaného tímu, ktorý v rámci únijnej diplomatickej služby odhaľuje dezinformácie. Financie na jeho činnosť chce viac ako zdvojnásobiť.

Od roku 2015, kedy tím pre strategickú komunikáciu - označovaný ako Stratcom - v rámci európskej diplomacie vznikol, identifikoval a analyzoval cez 4500 prípadov dezinformácií. Podľa EK existujú dôkazy, že hlavným zdrojom falošných informácií a dezinformácií v Európe je Rusko. Financie pre tím Stratcom by mali z doterajších 1,9 milióna eur vzrásť viac než dvojnásobne na päť miliónov eur , v nasledujúcich dvoch rokoch by sa mal asi o päť desiatok zvýšiť aj počet zamestnancov.