Google rozširuje program osvety o dezinformáciách, na Slovensku veľmi nezabral

Google rozširuje program osvety o dezinformáciách, na Slovensku veľmi nezabral Ilustr. foto: EU RAS

Spoločnosť Google sa rozhodla po sľubných výsledkoch pilotného programu rozšíriť informačnú kampaň, ktorej cieľom je zvyšovať odolnosť užívateľov internetu proti dezinformáciám a konšpiračným teóriám. Metódu v posledných mesiacoch testovala v Česku, Poľsku a na Slovensku a teraz ju bude aplikovať v Nemecku, podobný program chystá aj pre Indiu. Informovala o tom agentúra AP.

Projekt je postavený na technike zvanej prebunking, čiže preventívnom vyvracaní nepravdivých a zavádzajúcich informácií. Cieľom je šíriť medzi ľuďmi povedomie o príbehoch a technikách, s ktorými často pracujú aktéri šíriaci dezinformácie, a pripraviť tým publikum na kontakt s manipulatívnym obsahom. Podľa AP medzi výskumníkmi a technologickými firmami silnie podpora tohto prístupu.

Za kampaňou testovanou v strednej Európe stojí spoločnosť Jigsaw, čo je oddelenie Googlu skúmajúce nové spoločenské fenomény. V spolupráci s psychológmi z univerzít v Cambridgi a Bristole vytvorila niekoľko 90-sekundových klipov, ktoré poukazovali na metódy rozdúchávania strachu z ukrajinských utečencov. Na prelome leta a jesene sa tieto klipy po dobu jedného mesiaca objavovali v reklamných slotoch na platforme YouTube.

"Používanie reklamy ako prostriedku boja proti dezinformačnej technike je celkom novinka. A výsledky sú povzbudivé," povedala šéfka výskumu a vývoja v Jigsaw Beth Goldbergová.

Pilotný program namierený na používateľov v troch európskych krajinách bol doteraz najväčším testom takzvaného prebunkingu, píše AP. Osvetové videá počas neho nazbierali 38 miliónov zhliadnutí. Výskumníci dospeli k záveru, že ľudia, ktorí ich videli, boli úspešnejší v odhaľovaní dezinformačných techník a menej šírili nepravdivé tvrdenia. Najsilnejší efekt bol pozorovaný v Poľsku, zatiaľ čo na Slovensku mali videá "malý až žiadny vplyv".

Pokračovanie kampane v Nemecku má okrem youtubu využívať aj reklamný priestor na facebooku a tiktoku. Zamerané bude aj na fotografie a videá a na to, aké ľahké je prezentovať vizuálne materiály ako dôkaz niečoho, čo sa v skutočnosti nestalo. Príklad tohto fenoménu priniesli aj posledné dni, kedy sa po silnom zemetrasení v Turecku a Sýrii znovu šírilo video výbuchu v libanonskom Bejrúte z roku 2020, vydávané za zábery jadrového výbuchu vyvolaného zemetrasením.

Internet a sociálne siete umožňujú veľmi rýchle rozšírenie rôzných manipulácií k miliónom ľudí. Na otázku, ako tento aspekt nových médií tlmiť, nemajú odborníci jasnú odpoveď, "očkovanie" používateľov cez klipy ako tie, ktoré vytvára Jigsaw, sa však javí ako perspektívny prístup. Má aj svoje úskalia, oproti tradičnému overovaniu faktov či moderovaniu obsahu na platformách však nie je také nákladné a výhodou je aj to, že sa namiesto konkrétnych tvrdení, ktoré môžu vyvolávať silné emócie, zameriava skôr na techniky používané dezinformátormi.

"Je to dobrá správa v sektore, ktorý bol viac-menej zdrojom zlých správ," komentoval iniciatívu Googlu Alex Mahadevan, ktorý vedie projekt na podporu mediálnej gramotnosti spojený s neziskovým žurnalistickým centrom Poynter Institute. Prebunking označil za pomerne efektívny postup, ktorý umožňuje „osloviť veľa ľudí a zároveň sa dotknúť širokej škály dezinformácií“.