Turecko chce, aby vraždu novinára riešila OSN

Turecko chce, aby vraždu novinára riešila OSN Foto FB J.Ch.

Turecko spolupracuje s ostatnými krajinami na tom, aby vyšetrovanie vraždy saudskoarabského novinára Džamala Chášukdžího bolo prenesené na pôdu OSN.

 

Počas návštevy Tuniska to dnes oznámil turecký minister zahraničia Mevlut Cavusoglu. Vyzval tiež saudskoarabské úrady, aby s medzinárodným spoločenstvom zdieľali svoje zistenia ohľadom prípadu.

Chášukdží, ktorý písal pre americký denník The Washington Post a vo svojich textoch kritizoval saudského korunného princa Muhammada bin Salmána, bol začiatkom októbra na konzuláte svojej krajiny v Istanbule brutálne zavraždený. Rijád dva týždne tvrdil, že novinár odišiel z konzulátu živý, neskôr ale priznal, že bol zavraždený. Americká Ústredná spravodajská služba (CIA) tvrdí, že objednávateľom činu bol korunný princ.

Turecká justície v tejto veci žiada vydanie 18 podozrivých, vrátane 15 členov vražedného komanda. Saudskoarabské úrady údajne vyšetrujú 21 osôb. V novembri oznámil najvyšší štátny zástupca Saudskej Arábie obžalobu 11 podozrivých, ktorí sú v súvislosti s Chášukdžího vraždou zadržiavaní. Pre päť z nich navrhuje trest smrti. Identita obvinených nie je známa.