V Bielorusku súdia šéfku hlavného nezávislého servera

V Bielorusku súdia šéfku hlavného nezávislého servera Foto: tut.by

Šéfredaktorka hlavného nezávislého spravodajského servera v Bielorusku sa postavila včera pred súd v hlavnom meste Minsku. Ochrancovia ľudský práv kritizujú proces ako "akt zastrašovania" od režimu autoritárskeho prezidenta Alexandra Lukašenka, napísala agentúra AFP.

 

Obžaloba kladie šéfredaktorke portáli Tut.by Maríne Zolotovovej za vinu ľahostajnosť a nedbalosť, pretože nezasiahla proti počínaniu svojich podriadených, ktorí sa dostávali k platenému servisu štátnej agentúry Belta s použitím hesiel tretích osôb. Zolotovová vinu odmieta.

"Veľmi udivuje, že v Bielorusku sa v dvadsiatom prvom storočí koná súd sa šéfredaktorkou portálu za používanie hesla, ktoré nepoužívala," odsúdila proces hovorkyňa novinárskeho združenia Boris Goreckij.

"Tento prípad si berie na mušku špeciálne Tut.by," usudzuje Zolotovová. "Máme viac ako milión zhliadnutí denne, zatiaľ čo Belta a ďalšie štátne médiá ich majú oveľa menej. Je to pokus oslabiť konkurenciu," dodala.

Zolotovovú zatkli policajti vlani v auguste spolu s desiatkou ďalších novinárov, a to v rámci vyšetrovania neoprávneného využívania servisu štátnej tlačovej agentúry Belta. Tá vyčíslila údajnú škodu na niekoľko desiatok tisíc rubľov. Ostatní zadržaní novinári boli prepustení na slobodu hneď po odsúdení k úhrade škody.

Lukašenko vládne Bielorusku tvrdou rukou už od roku 1994, kontrolu nad médiami pritvrdil po protivládnych demonštráciách v marci 2017. Vlani krajina skončila na 155. priečke na rebríčku slobody tlače mimovládnej organizácie Reportéri bez hraníc.