Hovorkyňa Bieleho domu sa ľahko zranila pri potýčke sa Severokórejčanmi

Hovorkyňa Bieleho domu sa ľahko zranila pri potýčke sa Severokórejčanmi Ilustr.foto: FB D.Trump

Nová tlačová hovorkyňa Bieleho domu Stephanie Grishamová dnes utrpela pomliaždeniny pri potýčke s členmi sprievodu severokórejského vodcu Kim Čong-una pri jeho stretnutí s americkým prezidentom Donaldom Trumpom v demilitarizovanej zóne medzi Severnou a Južnou Kóreou.

 

 

Chaotické scény sa odohrali vo chvíli, keď sa americkí a severokórejskí novinári ponáhľali do budovy na juhokórejskej strane hranice, kam sa Trump s Kimom odobrali na rokovania.

Podľa zdroja spravodajskej televízie CNN sa Grishamová zaplietla do potýčky so Severokórejčanmi "s nasadením všetkých síl" a utrpela drobné pomliaždeniny. O niečo neskôr už hovorkyňa Bieleho domu komunikovala s novinármi pred Domom slobody, v ktorom rokovali Trump s Kimom.

Celá dnešná schôdzka bola zjavne narýchlo zorganizovaná. Tak sa ju snaží aspoň prezentovať predovšetkým Trump, ktorý vyzval Kima na stretnutie tento týždeň na twitteri.

Keď vodcovia USA a KĽDR po privítaní a pred vlastnými rozhovormi prekračovali tam a späť medzikorejskou hranicu, mali neustále v pätách niekoľko fotoreportérov a pokrikujúcich novinárov. Všeobecne sa ich tretie osobné stretnutie tešilo mimoriadnemu mediálnemu záujmu, hoci Trump dopredu avizoval, že pôjde len o dvojminútovú schôdzku, na ktorej chce Kima pozdraviť.

Obaja politici spolu nakoniec hovorili približne 50 minút a Trump po stretnutí slávnostne oznámil, že sa dohodli na obnovenie rozhovorov o severokórejskom jadrovom programe na úrovni pracovných skupín do dvoch až troch týždňov. USA sa usilujú o úplné jadrové odzbrojenie KĽDR.

Na dnešnej schôdzke, ktorú Trump aj Kim označili za historickú, nechýbali ani Trumpova dcéra Ivanka a jej manžel Jared Kushner, ktorí zároveň pôsobia ako poradcovia Bieleho domu.

Schôdzky sa zúčastnil aj juhokórejský prezident Mun Če-in. Jeho osobitný poradca dnes CNN povedal, že pre neho bolo prekvapením aj to, že Trump Kim Čong-ina pozval na rokovanie na juhokórejskom území. Bolo "celkom nezvyčajné a prekvapivé" vidieť Trumpa s Kimom v Dome slobody, ktorý je na juhokórejskom území.

Medzikorejskú demilitarizovanú zónu navštívili všetci americkí prezidenti od Ronalda Reagana s výnimkou George Busha staršieho. Historická však bola dnešná Trumpova návšteva už preto, že ako vôbec prvý prezident USA vkročil na severokórejskú pôdu.

Trump aj po stretnutí s Kimom prezentoval dnešné udalosti ako čiastočnú improvizáciu. Prezradil, že sa svojho náprotivku spýtal, či by chcel, aby prekročil hranicu. Kim údajne odpovedal, že by bol poctený. Trump tvrdí, že netušil, ako Kim odpovie. Obaja politici potom skutočne bok po boku urobili 20 krokov do KĽDR a potom sa vrátili a odobrali sa k rozhovoru v dome na juhokórejskej strane hranice.

Americké médiá hovoria o "romanci" dvoch rozdielnych politikov, ktorí aj dnes zdôrazňovali veľmi dobré vzájomné osobné vzťahy. Trump dnes dokonca potvrdil, že Kima krátko po svojom kratučkom pobyte v KĽDR pozval do Spojených štátov. "Jedného dňa sa to uskutoční," uisťoval americký prezident, ktorý medzitým z demilitarizovaného pásma odletel vrtuľníkom na leteckú základňu južne od Soulu, kde pozdravil amerických vojakov a potom odletel späť do USA.

Kim predtým podľa agentúry AP prostredníctvom tlmočníka povedal, že by pre neho bolo cťou pozvať Trumpa "v pravý čas" do Pchjongjangu.