Toto sú najkrajšie kroje Slovenska

Toto sú najkrajšie kroje Slovenska Foto: Ikar

Máloktorá krajina sa môže pochváliť takým bohatstvom krásnych a rozmanitých ľudových odevov, akými sa pýši Slovensko.

 

Sviatočné i všedné ženské, mužské a detské kroje v podobe, do akej sa v jednotlivých regiónoch vyvinuli za posledných 250 rokov, sú súčasťou národného dedičstva a svedčia o vysokej estetickej hodnote tradičného ľudového odievania na Slovensku.
Vychutnávať si ich môžete v novej publikácii Kroje Slovenska, ktorá očarí každého.

kroje2.jpg

Takmer 170-stranová plnofarebná kniha vo veľkom formáte mapuje jednotlivé regióny – celkovo ich je 22 a medzi nimi Zemplín, Turiec, Spiš a Šariš, Podpoľanie, Liptov, či Kysuce.
Ku každému regiónu základné informácie, kroje a časti krojov, k nim aj zaujímavé popisy.
To všetko v štyroch jazykoch. Okrem slovenčiny aj v angličtine, francúzštine a nemčine.

„Mám radosť, keď listujem v tejto knihe, lebo v nej prechádzam časom. Verím, že každý, kto si knižku kúpi, akoby zrazu pocítil radosť z toho, že je súčasťou celku, súčasťou objatia mnohých rúk generácií, ktoré ho s láskou nesú od kolísky až po koniec cesty. Kroje Slovenska, to je zosobnenie našich pocitov,“ tvrdí riaditeľka mediálneho vydavateľstva Mária Reháková, milovníčka folklóru a slovenských tradícií.

kroje3.jpg

Autormi jedinečnej knihy Kroje Slovenska je trojica:

Jana Kucbeľová zbiera ľudové kroje, šije ich pre domáce aj zahraničné folklórne súbory a venuje sa výrobe odevov s prvkami etnomódy. V tejto knihe je časť jej úžasnej zbierky krojov.
Peter Brenkus je špičkový fotograf, ktorý sa sústredí na fotenie tanca a folklóru. Získal viacero ocenení a vydal mnohé publikácie. Vystavoval vo Viedni, Sydney, Grazi, New Yorku, Budapešti i Varšave.
Zuzana Beňušková je odborníčka na regionálnu kultúru, etnickú a obradovú problematiku. Je autorkou stovky článkov, spoluautorkou mnohých kníh a tiež cyklu filmových dokumentov Osobnosti slovenskej etnológie.

Nádhernú publikáciu Kroje Slovenska prináša Knižný kompas – vaša cesta ku knihám.

Slovenské kroje dnes

V súčasnosti sme svedkami toho, že kroje prežívajú svoju renesanciu. Sú predmetom záujmu zberateľov, výtvarníkov, módnych návrhárov či početných priaznivcov folklóru. Je mnoho dedín, kde už deťom darujú staré matky prvý kroj, ktorý dávajú šiť zručným krajčírkam, alebo šikovné ženy obliekajú do zmenšenej podoby krojov bábiky a tie sú vystavené v domácnostiach.

K šíreniu informácií o krojoch prispievajú nové vizuálne technológie a sociálne siete. V zahraničí krásu slovenských krojov šíria folklórne súbory a aj vďaka nim si vždy vyslúžia na medzinárodných podujatiach pozornosť a úspech. Napriek tomu na Slovensku poznanie krojov viacerých regiónov či lokalít nepatrí k všeobecnému rozhľadu väčšiny ľudí.

Snahou publikácie Kroje Slovenska je upozorniť na krásu a rozmanitosť slovenskej tradičnej odevnej kultúry a čitateľom ukázať to najkrajšie, čo sa v nej skrýva. V neposlednom rade je cieľom priniesť aj trošku poznávania a príjemný estetický zážitok pri jej listovaní.

Milan Buno, literárny publicista