Ako nájsť opäť radosť z práce? Inšpirujte sa!

Ako nájsť opäť radosť z práce? Inšpirujte sa!

Priestor, kde sa venujeme svojej práci, priťahuje priam magicky neporiadok a chaos. Koho by nevyčerpávali zbytočné mítingy, neusporiadané dokumenty, nekonečné emaily a úlohy, z ktorých neplynie žiaden úžitok?

Toto sú úskalia, ktorým čelíme takmer všetci, a hoci sa to na prvý pohľad nezdá, môžu nás obrať o radosť z práce, oklieštiť naše šance na kariérny postup a znižovať našu kvalitu života.

Existuje však aj iná cesta.
Autorka bestsellerov a hviezda netflixovej šou Marie Kondo ponúka príbehy, štúdie a stratégie, ktoré vám pomôžu skoncovať s neporiadkom a vytvoriť si priestor na to, čo je skutočne podstatné.

Práve vyšla jej novinka Radosť z práce.

V knihe sa dozviete, či sú nedbalí ľudia kreatívnejší, ako poriadok môže zvýšiť vašu produktivitu a ako pristupovať k triedeniu vecí.

Základom je vytvoriť si prostredie, kde sa dokážete sústrediť a presne toto autori knihy ukazujú.

Povedia vám ako si urobiť poriadok v knihách, papieroch, rôznych predmetoch, na ktoré ste naviazaní. Ako efektívne ukladať.

Samostatnú kapitolu knihy Radosť z práce tvorí digitálny neporiadok a ako sa ho zbaviť. Užitočné sú tipy z kapitoly Upratovanie kalendára – odhalíte chaos, ktorý vám rozvracia dni, objavíte pasce „súrnosti“, „prílišného zarábania“, či pascu multitaskingu.

„Táto kniha nie je len o tom, ako si upratať pracovný priestor, ale aj o tom, ako si usporiadať všetko okolo svojho zamestnania (vrátane počítača a mobilu, časového harmonogramu, procesov rozhodovania a pracovných vzťahov) a ako sa z práce tešiť,“ píše v úvode Marie Kondo.

Prečítajte si úryvok z novinky Radosť z práce:

Ako mi poriadok v práci zmenil život

Po univerzite som pracovala v personálnej agentúre na obchodnom oddelení. Bola som nadšená z toho, že konečne pracujem – avšak eufória mi dlho nevydržala. Hoci je prirodzené, že začiatky sú ťažké, môj výkon sa nezlepšoval. Z pätnástich obchodníkov, ktorých firma najala v ten rok, som bola vždy medzi tromi poslednými.

Do práce som prichádzala skoro ráno a trávila som hodiny s telefónom na uchu. Snažila som sa dohodnúť stretnutie s perspektívnymi klientmi a ak sa mi to podarilo, tak som sa s nimi stretla, pričom medzi schôdzkami a telefonátmi som si spisovala zoznamy potenciálnych zákazníkov. Večer som si kúpila za misku rezancov v obchode, ktorý bol v našej budove, vrátila som sa k svojmu stolu a pustila sa do prípravy materiálov. Mala som pocit, že hoci stále pracujem, výsledky nevidieť.

Jedného dňa po ďalšej frustrujúcej sérii telefonátov som zložila slúchadlo, vzdychla som si a skľúčene som sa zahľadela na svoj stôl. Uvedomila som si ten hrozný neporiadok. Okolo klávesnice som mala rozhádzané staré zoznamy predajov, rozpísané zmluvy a všade papierové poháre s nedopitým čajom. Objavila som aj vyschnuté vrecúško čaju, fľašu s vodou (na stôl som si ju položila asi pred týždňom), papieriky (poznačila som si na ne potenciálnych klientov, ktorých mi poradili kolegovia), knihu o obchode (niekto mi ju odporučil), pero bez vrchnáka a zošívačku (chcela som si s ňou zopnúť nejaké papiere, no potom som na to zabudla)...

Neverila som vlastným očiam. Ako sa to mohlo stať? Počas štúdia som pracovala ako konzultantka upratovania, teraz som však bola taká zavalená novou prácou, že som na konzultácie nemala čas, dokonca som poľavila zo svojich upratovacích návykov aj doma. Akosi som stratila kontakt s tou upratovacou maniačkou, ktorá driemala kdesi hlboko vo mne.

Šokovalo ma to. Na ďalší deň som prišla do práce o siedmej ráno a upratala som si stôl. Keďže som sa v upratovaní celé roky cibrila a zdokonaľovala, zvládla som to v priebehu hodiny. Čoskoro bol môj pracovný priestor čistý, nikde žiadne haraburdy – na stole som mala len telefón a počítač.

Hoci by som vám rada oznámila, že potom moje predaje okamžite raketovo vystrelili, nebolo to tak – zmena neprišla tak rýchlo. No ja som bola oveľa šťastnejšia. Všetko, čo som potrebovala, som hneď našla. Nekonalo sa žiadne horúčkovité pátranie po veciach tesne pred poradou, a keď som sa z nej vrátila, mohla som sa hneď vrhnúť do práce. Postupne ma začala práca čoraz viac tešiť.

Dlhé roky som vášnivo rada upratovala a vedela som, že ak si poupratujete svoj dom či byt, tak vám to môže zmeniť život. Až teraz mi napadlo, aký dôležitý je aj poriadok v práci. Keď som sedela za stolom, ktorý sa mi videl ako vymenený, cítila som, že ak si budem poriadok udržiavať, bude ma práca viac baviť a budem ju mať rada.