Už je známe, kedy súd posúdi obžalobu vo veci vraždy Kuciaka

Už je známe, kedy súd posúdi obžalobu vo veci vraždy Kuciaka Reprofoto Aktuality

Špecializovaný trestný súd vypísal na 19. decembra termín na predbežné prejednanie obžaloby v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Vyplýva to z dnešného oznámenia hovorkyne súdu Kataríny Kudjákovej.

 

Prokuratúra v októbri obžalovala štyri osoby. Piaty obvinený, Zoltán Andruško, ktorý s políciou pri vyšetrovaní spolupracoval, uzavrel s prokurátorom dohodu o vine a treste, ktorú musí schváliť súd.

Podľa vyšetrovateľov si vraždu Kuciaka objednal podnikateľ Marian Kočner. Ten je vo väzbe od vlaňajšieho júna v prípade, v ktorom spolu s bývalým riaditeľom Markízy Pavlom Ruskom čelí obžalobe z falšovania zmeniek.

Objednávku vraždy podľa dostupných informácií jedna z obžalovaných Alena Zsuzsová odovzdala Andruskóovi, ktorý najal bývalého vyšetrovateľa Tomáša Szabóa a bývalého vojaka Miroslava Marčeka. Polícia pôvodne za vraha označila Szabóa, neskôr sa ale k streľbe priznal Marček, ktorý predtým v prípade vystupoval len ako vrahov vodič. Obžalobu prokurátor podal okrem Kočnera aj na Zsuzsovu, Szabóa i Marčeka.

Investigatívny reportér Kuciak písal okrem iného o kontroverzných podnikateľských aktivitách Kočnera, ktorý mu v roku 2017 v telefonickom rozhovore vyhrážal, že nájde "špinu" na neho a na jeho rodinu a získané materiály zverejní. Podľa skôr publikovaných informácií nechal Kočner sledovať Kuciaka i ďalšie novinárov.