Putin prepustil gubernátora, vyzývajúceho k vyhladeniu novinárov

Putin prepustil gubernátora, vyzývajúceho k vyhladeniu novinárov Foto: Government.ru

Ruský prezident Vladimir Putin dnes odvolal z čela autonómneho Čuvašska Michaila Ignatjeva, označovaného politológmi za jedného z najvplyvnejších gubernátorov v krajine. Niekdajší pomocník kombajnéra riadil Povolžský región s 1,2 miliónom obyvateľmi skoro desať rokov, napísala ruská redakcia BBC.

Médiá pripomínajú, že Putin zvyčajne dovoľuje gubernátorom odísť "na vlastnú žiadosť" aj v prípadoch, kedy na odchod vôbec nepomýšľajú, keď kvôli nejakému škandálu upadli do nemilosti. U Ignatjeva ale Putin použil formuláciu "pre stratu dôvery", ktorú naposledy použil pred tromi rokmi, keď odvolal udmurtského gubernátora pre podozrenie z prevzatia obrovského úplatku.

Odporúčme aj: Zeman navrhol Putinovi likvidovať novinárov

Ignatjev sa so svojimi škandálmi počas jediného týždňa dostal dvakrát do popredia celoštátnej aj zahraničnej pozornosti. Najprv vyzval na "vyhladenie" novinárov a blogerov, čo vyvolalo pobúrené reakcie aj zástupcu OSN a Organizáciu pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. A potom, pri odovzdávaní novej techniky hasičom, prinútil ich náčelníka, aby pre kľúče vyskočil "ako psík". Videozáznam sa rozšíril po internete a dostal sa aj do celoštátnych televízií.

"Hlboko rešpektujem týchto statočných ľudí (hasičov) a ich prácu, a preto popieram všetky výmysly, povesti, klebety a otvorené klamstvá o nejakom neúctivom vzťahu," obhajoval sa Ignatjev. Podobne sa pokúšal vysvetľovať aj výzvu na vyhladenie novinárov a blogerov vo svojom prejave ku dňu ruskej a čuvašskej tlače: "Zmysel mojej reči bol iný, ale ako obvykle všetko prehnali a prekrútili. K novinárom, ktorí kritizujú objektívne, sa správam vždy korektne. A ospravedlňujem sa všetkým, koho som sa dotkol výrazom 'vyhladiť'."

Vládna strana Jednotné Rusko gubernátora vylúčila zo svojich radov a nasledoval výnos Kremľa o odvolaní z funkcie.