Britské mesta prichádzajú kvôli nákaze o tlačené lokálne noviny

Britské mesta prichádzajú kvôli nákaze o tlačené lokálne noviny Foto: Omediach.com

Niektoré britské mestá kvôli prehlbujúcim sa negatívnym dopadom koronavírusu na mediálny priemysel prichádzajú o svoje jediné tlačené lokálne noviny.

 

Na svojich internetových stránkach o tom informuje britský denník The Guardian. Negatívne dopady šírenia koronavírusu na odvetvie lokálneho spravodajstva sa podľa neho prejavujú najmä u bezplatných novín, ktoré sú závislé na tlačenej reklame.

Britská vydavateľská spoločnosť JPI Media v stredu oznámila zamestnancom, že dočasne zastaví tlač všetkých svojich novín, ktoré bezplatne distribuuje do domácností. Dôvodom sú okrem prepadu dopytu po lokálnej reklame aj logistické problémy pri zabezpečovaní distribúcie.

Bez tlačených miestnych novín sa tak ocitnú státisíce ľudí a mnoho starších ľudí príde o svoj kľúčový zdroj dôveryhodných informácií. Ešte minulý týždeň pritom mnohé z týchto novín na svojich predných stránkach sľubovali, že budú miestnu komunitu podporovať a zabezpečovať prísun informácií. Ich finančné a logistické ťažkosti sa však ukázali ako príliš veľké, píše The Guardian.

Britská vláda dala jasne najavo, že v čase krízy považuje novinárov a distribútormi tlačených novín za kľúčových pracovníkov, pretože je dôležité dostať k ľuďom správne informácie. Spoločnosť JPI Media uviedla, že teraz skúma možnosti podpory zo strany vlády.