Kočner vraj chcel, aby vinu za vraždu Kuciaka niekto vzal na seba

Kočner vraj chcel, aby vinu za vraždu Kuciaka niekto vzal na seba Reprofoto TA3

Marian Kočner obžalovaný z objednania vraždy novinára Jána Kuciaka zrejme inicioval hľadanie takzvaného bieleho koňa, ktorý by na seba vzal vinu za spomínanú vraždu.

 

Na súde to v pondelok povedal už odsúdený sprostredkovateľ Kuciakovej vraždy Zoltán Andruško, ktorý pri vyšetrovaní činu s políciou spolupracoval a v prípade teraz vystupuje ako svedok. Kočner aj ďalší obžalovaní označili doterajšie výpovede Andruskóa za lož.

Z Andruskóovej výpovede tiež vyplynulo, že do hľadania bieleho koňa za odmenu milión eur bol zapletený kontroverzný podnikateľ Norbert Bödör. Ten nebol obvinený v Kuciakovom prípade, najvyšší súd ho ale tento mesiac poslal do väzby v korupčnej kauze spájanej so štátnou poľnohospodárskou platobnou agentúrou.

"Pán Andruško klame," povedal Kočner potom, čo svedkovi kládol sériu otázok, z ktorých niekoľko sudkyňa nepripustila. Podobne sa vyjadrili aj ďalší dvaja obžalovaní z vraždy investigatívneho novinára. Tí tiež odmietli Andruskóove vyjadrenia, že si neuplatňovali peniaze a že mal zo svojich podnikateľských aktivít v stavebníctve a prevádzke reštaurácie dostatok prostriedkov na bežný život. Napríklad obžalovaná Alena Zsuzsová tvrdila, že sama požičala peniaze Andruskóovi, ktorý to ale poprel.

Iný svedok v Kuciakovom prípade skôr povedal, že sa Bödör podieľal na financovaní sledovania novinárov, vrátane Kuciaka, v prospech Kočnera a u polície získal osobné údaje o sledovaných reportéroch. Bödör tieto tvrdenia na súde v januári poprel.

Andruško je prvým z pôvodne piatich obvinených v kauze Kuciakovej vraždy, ktorý bol po priznaní právoplatne odsúdený. Vlani pristúpil na trest 15 rokov vo väzení. Predtým tiež na súde povedal, že na pokyn Kočnera sprostredkoval vraždu Kuciaka medzi Zsuzsovou a ďalším obžalovaným.