Za rasistický článok o tragédii v Bohumíne už padlo obvinenie

Za rasistický článok o tragédii v Bohumíne už padlo obvinenie Reprofoto youtube Petr Wija

Českí policajti obvinili kvôli rasistickému článku o tragickom požiari v Bohumíne a ďalším činom 41 ročného muža z extrémizmu. Polícia to dnes oznámila na twitteri.

Pri požiari panelového domu v Bohumíne na Karvinsku zomrelo 8. augusta 11 ľudí, vrátane niekoľkých detí. Spomínaný článok uvádzal, že obete aj údajný páchateľ boli Rómovia a o zomrelých písal autor textu ako o "škodnej" a "parazitoch".

Článok sa objavil na serveri Vlastenecké noviny deň po požiari. Hoci Bohumínsky zástupca primátora Igor Bruzl (ČSSD) už skôr povedal, že zosnulí a páchateľ neboli príslušníkmi niektorej z menšín, server písal o zosnulých ako o "cigánoch". Polícia vzápätí potvrdila, že sa rasistickým článkom zaoberá.

Obvinenia sa podľa dnešného vyjadrenia polície netýkajú len textu o bohumínskej tragédii, ale aj iných skutkov, ktoré zatiaľ policajti nespresnili. Podľa serveru Manipulátoři.cz sa na webe Vlastenecké noviny opakovane objavujú rasistické a xenofóbne články.

"Trestnú činnosť muž začal páchať v polovici minulého roka," povedal k obvineniu Řezníček. Podľa neho sa muž vyjadroval k rôznym udalostiam. "Postupoval veľmi sofistikovane. Menil mena a skratky. K šíreniu svojich textov využíval aj sociálne siete," povedal policajt a dodal, že práve toto správanie kriminalistom komplikovalo vyšetrovanie.

"Ide o desiatky prípadov, keď sa vyjadroval hanlivo k udalostiam vo svete či v Českej republike. Schvaľoval napríklad to, že niekto zomrel. V textoch sa dokonca vyhrážal orgánom štátnej moci, policajtom či členom vlády," povedal. Nakoniec muža obvinili zo štyroch trestných činov - hanobenia národa, rasy, etnickej alebo inej skupiny osôb, podnecovania k nenávisti voči skupine osôb alebo k obmedzovaniu ich práv a slobôd, vyhrážania sa s cieľom pôsobiť na orgán verejnej moci a vyhrážania s cieľom pôsobiť na úradnú osobu. Pri domovej prehliadke policajti zaistili veľké množstvo písomností. Všetko sa bude vyhodnocovať, napríklad či texty nemajú extrémistické obsah.