Trump klame a nemá žiadne zásady, hovorí na nahrávkach jeho sestra

Trump klame a nemá žiadne zásady, hovorí na nahrávkach jeho sestra Foto: FB D. Trump

Americky prezident Donald Trump klame a nemá žiadne zásady, povedala jeho staršia sestra a bývalá federálna sudkyňa Maryanne Trumpová Barryová.

 

Vyplýva to z nahrávok, ktoré potajomky v rokoch 2018 a 2019 kúpila jej neter Mary Trumpová, ktorá nedávno vydala o prezidentovi kritickú knihu. Výňatky z rozhovorov dnes zverejnil denník The Washington Post (WP).

Prezidentova sestra kritizovala hlavne Trumpovu migračnú politiku z roku 2018, ktorá viedla k rozdeleniu detí a rodín na hraniciach a ich umiestňovaniu do záchytných centier. "Záleží mu len na uspokojení svojej voličskej základne," hovorí na nahrávkach Trumpová Barryová. "Nemá žiadne zásady, žiadne. A jeho základňa, môj Bože, keď si nábožensky založený, chceš ľuďom pomáhať, nie toto," kritizuje tiež Trumpovho voliča.

Osemdesiattriročná Trumpová Barryová bola v šoku z toho, akým spôsobom jej brat vedie krajinu, píše WP. "Jeho prekliaty tweet a lži, môj Bože," sťažovala sa svoje neteri. "Je to jeho pretvárka. Pretvárka a jeho krutosť. Donald je krutý," uviedla Trumpová Barryová.

Od júlového vydania knihy Mary Trumpovej o jej strýkovi zaznievali z rôznych strán pochybnosti o zdroji niektorých informácií. Kniha kriticky pojednáva o prezidentovom rodinnom prostredí a hlavu štátu opisuje ako sociopata a klamára. Trumpová sa v knihe nezmieňuje, že by svoju tetu nahrávala; podľa WP však zaznamenala zhruba 15 hodín ich spoločných konverzácií.

Podľa hovorcu Trumpovej Chrisa Bastardiho si prezidentova neter uvedomila, že členovia jej rodiny pri predchádzajúcich výpovediach klamali. "V očakávaní súdneho procesu jej prišlo rozumné si rozhovory nahrať, aby sa prípadne mohla brániť," dodal hovorca.

Donald Trump o svojej staršej sestre Maryanne často hovoril pochvalne, píše agentúra AP. Po uverejnení obsahu nahrávok je to teda prvýkrát, kedy sa niekto z prezidentovej rodiny s výnimkou Mary Trumpovej k hlave štátu vyjadruje kriticky, dodáva agentúra.

Trumpova sestra na nahrávkach prezidenta viní aj z toho, že sa podvodným spôsobom dostal na vysokú školu. "Na Pensylvánskej univerzitu sa dostal preto, že testy nechal napísať niekoho iného," hovorí.