V Jordánsku zatkli karikaturistu

V Jordánsku zatkli karikaturistu Imáda Hadždžádža za karikatúru súvisiacu s normalizačnými vzťahmi medzi Izraelom a Spojenými arabskými emiráty.

 

Novinárske organizácie požiadali jordánske úrady, aby ho prepustili. Polícia podľa aktuálnych informácií agentúry AP zadržala karikaturistu v stredu.

Hadždžádž sa previnil zrejme karikatúrou, na ktorej drží predstaviteľ jedného z emirátov v rukách holubicu. Tá má na sebe izraelskú vlajku, avšak na korunného princa emirátu Abú Zabí Muhammada bin Zajda Nahajána pľuje.

Karikaturista, ktorý je palestínskeho pôvodu, bol zatknutý v aute na ceste do Ammánu. Pracoval pre spravodajskú webovú službu Al-Arabí al-Džadíd financovanú Katarom, informoval Výbor na ochranu novinárov (CPJ). Podľa tejto organizácie bol Hadždžádž prevezený na policajné veliteľstvo v jordánskej metropole.

Vo štvrtok bol novinár v rámci protiteroristického zákona pred súdom obvinený z "narušovania vzťahov s bratskou krajinou". Podľa Nidala Mansúra z ammánského strediska na obranu novinárskych slobôd Hadždžádžovi hrozí aj desaťročný trest, ak bude usvedčený. Prokurátor nariadil 14-dennú väzbu a prevoz zadržaného do väznice v severozápadnom Ammáne.

Novinári a karikaturisti majú právo slobodne sa vyjadriť k dohode medzi SAE a Izraelom, ktorá sa týka životov miliónov ľudí v celej oblasti, oznámil k prípadu zástupca blízkovýchodnej sekcie CPJ Ignacio Miguel Delgado. Dodal, že by Jordánsko malo okamžite karikaturistu prepustiť a obvinenia vznesené proti nemu odvolať. Ten istý názor má aj Medzinárodný tlačový inštitút (IPI).

Hadždžádž má na twitteri, kde v poslednej dobe zverejnil niekoľko kritických obrázkov k dohode medzi Izraelom a SAE, na 130.000 priaznivcov. Problémy mal už v roku 2017 po zverejnení karikatúry týkajúcej sa pozemkovej dohody medzi izraelskými osadníkmi a gréckou ortodoxnou cirkvou.

Dohoda o normalizácii vzťahov so SAE bola ohlásená 13. augusta, ale detaily stále nie sú dopracované. Budúci týždeň zamieri do emirátov vyjednávať izraelská delegácia a tiež zástupcovia Spojených štátov, ktoré pomohli dohodu sprostredkovať. Z arabských krajín zatiaľ mierovú dohodu s Izraelom podpísali iba Jordánsko a Egypt.