Rusi sú pobúrení. Karikatúry zosmiešňujú pád ich lietadla

Rusi sú pobúrení. Karikatúry zosmiešňujú pád ich lietadla

Pobúrenie v Rusku vyvolali karikatúry francúzskeho satirického časopisu Charlie Hebdo, ktorý si vzali na mušku nedávnu katastrofu ruského civilného lietadla v Egypte, pri ktorej zahynulo 224 ľudí.

 

 

Jeden z obrázkov sa vysmieva zlej bezpečnosti ruských nízkonákladových aeroliniek. Na druhom obrázku padajú trosky a telá z oblohy na fúzatého ozbrojenca s textom o zintenzívnení ruských náletov na islamistov.

"Kde sú karikatúry masakru ich redakcie? Nejako si ich nepamätám," poznamenal na Twitteri jeden z Rusov v narážke na masaker, keď na začiatku roka dvaja teroristi postrieľali desať ľudí v parížskej redakcii Charlie Hebdo, vrátane šéfredaktora, ako aj dvoch policajtov. "Škoda, že ich vtedy všetkých nedorazili. Toto prekračuje všetky hranice," napísal druhý.

Nevôľu vyjadrila aj hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová. "Je ešte niekto Charlie?" spýtala sa na Facebooku v narážke na januárovú vlnu solidarity po zmasakrovaní redakcie pod heslom Je suis Charlie (Som Charlie).

Podpredseda dolnej komory ruského parlamentu, Štátnej dumy, označil karikatúry za cynické a vyzval francúzsku verejnosť, aby zareagovala. "Tieto karikatúry nie sú v podstate satira, ale špinavý posmech. Možno ich označiť jedine za donebevolajúcí cynizmus," povedal agentúre Interfax prvý podpredseda dumy Ivan Melnikov z radov opozičných komunistov.

Niektorí poslanci požadovali zakázať francúzsky časopis v Rusku ako "extrémistickú literatúru" a dožadovali sa ospravedlnenia od Francúzska.

Hovorca Kremľa karikatúry označil za "rúhanie". Dal ale najavo, že Moskva nebude oficiálne žiadať Paríž o vysvetlenie. V Rusku by podobný časopis vychádzať nemohol, dodal Dmitrij Peskov.