Bidena podporilo viac ako 100 amerických novín, Trumpa len niekoľko

Bidena podporilo viac ako 100 amerických novín, Trumpa len niekoľko Ilustr. foto FB Donald Trump

Demokratického kandidáta na amerického prezidenta Joea Bidena podľa prepočtov amerického spravodajského webu The Hill podporuje už viac ako stovka redakčných rád amerických denníkov a týždenníkov, čo je výrazne viac, než získal súčasný republikánsky prezident Donald Trump. Či sa postoj médií môže odraziť na výsledku volieb, je však nejasné.

Pred štyrmi rokmi mala Hillary Clintonová, podobne ako Biden, väčšiu podporu známych denníkov a favorizovali ju tiež predvolebné prieskumy. Víťazom volieb sa nakoniec stal Trump.

Bidena tento rok podporilo viacero známych periodík vrátane The New York Times, The Washington Post, The Boston Globe, The Atlantic, The Economist či USA Today, ktorý jedného z kandidátov podporil prvýkrát od svojho založenia v roku 1982. Rozhodnutie zdôvodnil tým, že "vzhľadom na Trumpove odmietnutie zaručiť sa za pokojné odovzdanie moci v prípade jeho prehry sa bude hlasovať aj o budúcnosti americkej demokracie". Prvýkrát vo svojej histórii jedného z kandidátov podporil tiež populárno vedecký časopis Scientific American. Rozhodnutie postaviť sa za Bidena zdôvodnil tým, že Trump podľa časopisu poškodil USA zavrhovaním vedy.

Medzi najznámejšie denníky, ktoré vyjadrili podporu Trumpovi, je bulvárny denník The New York Post, ktorý tento mesiac zverejnil kontroverzný článok tvrdiaci, že Bidenov syn Hunter zoznámil zástupcu ukrajinskej energetickej spoločnosti Burisma so svojím otcom, a to v čase, keď bol Biden viceprezidentom USA. Okolnosti vzniku článku vyvolali špekulácie o nekalých praktikách.

Denník The New York Post Trumpa oficiálne podporil v pondelok. Krok zdôvodnil tým, že Trump vytvorí mnoho nových pracovných miest, zabezpečí zvýšenie miezd a prosperitu krajiny, zatiaľ čo Biden by nekontrolovane otvoril hranice a znormalizoval vzťahy s Čínou. Prezident Trump, ktorý ešte niekoľko hodín predtým na twitteri napísal, že klamlivé médiá sa pred voľbami sústredia len na koronavírus, podporu The New York Post uvítal.

Medzi ďalšími denníkmi, ktoré Trumpovi vyjadrili podporu, sú podľa časopisu Forbes napríklad konzervatívny denník The Washington Times, bulvárny denník Boston Herald či Colorado Springs Gazette. Ďalej potom Las Vegas Review-Journal, ktorého majiteľom je kasínový magnát Sheldon Adelson, ktorý je veľkým Trumpovým zástancom a sponzorom.

Iba dva denníky podľa The Hill tento rok vyjadrili podporu prezidentskému kandidátovi inej strany ako pred štyrmi rokmi. Kansaský denník The Topeka Capital-Journal, ktorý v roku 2016 podporil Trumpa, sa tento rok postavil za Bidena. Naopak The Spokesman-Review, ktorý sídli v štáte Washington a ktorý pri posledných voľbách podporil Clintonovú, tentoraz trochu zdržanlivo podporil Trumpa. "Donald Trump je bigotný a grobian. Je to príznačné pre prehlbujúcu sa stranícku priepasť v krajine. Odporúčame ho voliť, pretože politika, ktorú by Joe Biden a jeho progresívni podporovatelia vnútili národu, by bola horšia," uviedol denník.

Otázkou však je, do akej miery môže väčšia podpora médií ovplyvniť výsledky volieb. Pri posledných prezidentských voľbách pred štyrmi rokmi podľa amerického denníka The Hill mala demokratka Clintonová tesne pred voľbami podporu 57 z 59 prominentných amerických novín. Clintonová síce nakoniec získala celkovo väčší počet hlasov, ale Trump ju porazil v mnohých kľúčových štátov, čo mu zaistilo dostatok voliteľov, aby sa stal prezidentom.

Podľa prieskumu spoločnosti YouGov pre denník The Economist z minulého týždňa plánuje Trumpa tento rok voliť 86 percent tradičných voličov republikánov, čo nie je veľký rozdiel oproti posledným voľbám. Tento rok si Biden podľa celonárodných prieskumov udržuje nad Trumpom stabilný náskok, v mnohých kľúčových štátoch sú však odhady veľmi tesné.