Zomrel novinár a dlhoročný šéf vydavateľstva Plus 7 dní Štefan Šimák

Zomrel novinár a dlhoročný šéf vydavateľstva Plus 7 dní Štefan Šimák Ilustr. foto Omediach.com

Vo veku 72 rokov zomrel zakladateľ a dlhoročný šéf vydavateľstva Plus 7 dní Štefan Šimák.

O úmrtí informuje web Pluska.sk, ktorý Šimák založil.

Štefan Šimák pred šiestimi rokmi predal jedno z najväčších vydavateľstiev na Slovensku Spoločnosť 7 Plus.

Krátko po revolúcii v roku 1990 Šimák spolu s Jozefom Dukesom, ku ktorým sa neskôr pripojil aj Karol Bustin, založili týždenník Plus 7 dní. V roku 1993 sa stal Šimák konateľom nového vydavateľstva Spoločnosti 7 plus, ktorého súčasťou sa postupne stali desiatky ďalších titulov, medzi ktorými bola aj denník Plus Jeden deň.

V roku 2014 získala vydavateľstvo finančná skupina Penta, ktorá jeho tituly vydáva aktuálne pod vydavateľstvom News and Media Holding. 

Po predaji vydavateľstva sa Štefan Šimák stal majiteľom zámku v Pezinku.

O zákulisí ako vydavateľstvo vznikalo a ako fungovalo napísal Šimák knihu Nehovorte mi magnát, s podtitulom: Ako sme vybudovali a predali najväčšie mediálne impérium na Slovensku. Kniha je aj „o neľahkom boji s konkurenciou ... o miliónoch, ktoré sa v tomto biznise točia. Aj o vzťahoch troch spoločníkov vydavateľstva, ktorí navonok ťahali za jeden povraz, no skutočnosť bola celkom iná." Kniha prináša aj pohľad do zákulisia súdnych sporov s politikmi.

Foto: Plus 7 dní

„Možno vás prekvapím názorom na bulvár, na slobodu slova a nezávislosť tlače. Možno vám pokazím náladu alebo vás pobavím pri pohľade do zákulisia súdnych sporov s politikmi. V tejto knihe nájdete zo všetkého trochu. Budem však osobný," napísal Šimák o knihe.

Šimák pôvodne študoval dejepis-ruštinu, nakoniec vyštudoval v roku 1979 žurnalistiku. Začínal v roku 1968 ako redaktor okresných novín v Čadci. Neskôr bol redaktor Československého rozhlasu v Bratislave a v Prahe, kde sa zameral na zahraničnú politiku. V rokoch 1982 – 1987 pracoval v Moskve najskôr ako zahraničný spravodajca a potom aj ako vedúci moskovskej pobočky Československého rozhlasu. V roku 1987 bol zástupcom šéfredaktora Hlavnej redakcie spravodajstva Slovenského rozhlasu.