Tajné služby USA: Vraždu Chášukdžího schválil korunný princ

Tajné služby USA: Vraždu Chášukdžího schválil korunný princ Foto: FB Muhammad bin Salmán

Saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán schválil operáciu s cieľom zajať alebo zabiť novinára a kritika Rijádu Džamála Chášukdžího, ktorý bol v roku 2018 brutálne zavraždený na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule. K takémuto záveru podľa dlho očakávanej správy dospeli americkej tajnej služby. Washington avizoval, že ešte dnes oznámi opatrenia súvisiace s kauzou zavraždeného novinára.

 

Komando spájané s dedičom saudskoarabského trónu Chášukdžího zabilo 2. októbra 2018. Vražda, po ktorej bolo podľa tureckých vyšetrovateľov novinárovo telo rozrezané, rozpútala medzinárodnú vlnu kritiky a výzvy na prehodnotenie diplomatických vzťahov s Rijádom. Korunný princ bin Salmán akékoľvek spájanie s brutálnou vraždou odmieta, v súvislosti s ňou už bolo obžalovaných vyše 20 ľudí.

Podľa amerických spravodajcov je veľmi nepravdepodobné, že by saudskoarabskí agenti atentát vykonali bez povolenia korunného princa, ktorý je de facto vládcom svojej krajiny.

"Máme za to, že korunný princ Saudskej Arábie Muhammad bin Salmán schválil operáciu v tureckom Istanbule s cieľom zajať alebo zabiť saudskoarabského novinára Džamala Chášukdžího," citujú americké médiá z dokumentu, ktorý zverejnil Úrad riaditeľa spravodajských služieb.

Správa podľa webu Axios vznikla pred viac ako rokom, administratíva exprezidenta Trumpa, ktorý bol jasným spojencom Rijádu, ale jej odtajnenie napriek zákonu z roku 2019 blokovala. Republikána Trumpa 20. januára v Bielom dome vystriedal demokrat Joe Biden, ktorý dáva najavo ochotu vystupovať proti Saudskej Arábii, píše agentúra Reuters.