Novinárovi Safronovi opäť predĺžili väzbu, už v nej bude rok

Novinárovi Safronovi opäť predĺžili väzbu, už v nej bude rok Foto: Komersant

Moskovský súd dnes predĺžil väzbu poradcovi šéfa ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos, bývalému novinárovi Ivanovi Safronovi, ktorý podľa ruských úradov spolupracoval s českou rozviedkou a čelí preto obvineniu z vlastizrady. Väzbu súd predĺžil do 7. júla - k tomuto dňu bude Safronov vo väzobnej väznici Lefortovo už rok, uviedol denník Kommersant, pre ktorý Safronov svojho času pracoval.

Podľa verzie vyšetrovateľov Safronov v roku 2017 odovzdal českej rozviedke tajné údaje o vojensko-technickej spolupráci Ruska v Afrike a o činnosti ruských ozbrojených síl na Blízkom východe. Safronov vinu popiera. Novinárovi až doteraz neobjasnili podstatu vznesených obvinení, dodal Kommersant.

Ruská tajná služba tvrdí, že česká rozviedka zverbovala Safronova v roku 2012 a že konečným príjemcom jeho informácií boli Spojené štáty.

Kommersant upozornil, že Safronovov advokát Ivan Pavlov bol dnes ráno zadržaný v moskovskom hoteli, údajne kvôli zverejneniu utajovaných informácií. Pavlov vo štvrtok obhajoval na súde fondy hlavného kritika Kremľa, väzneného opozičného politika Alexeja Navalného. Pavlovov kolega Jevgenij Smirnov uviedol, že Pavlov často čelil vyhrážkam od vyšetrovateľov FSB, najmä Alexandra Čebana, ktorý má na starosti Safronovov prípad. "Hovoril mu do očí, že už ho majú po krk a že urobia všetko, aby ho zavreli," tvrdí Smirnov.

BBC na svojom ruskojazyčnom webe pripomenula, že Pavlov vo štvrtok oznámil, že vo veku 78 rokov zomrel fyzik Viktor Kudrjavcev, ktorého ruská tajná služba obvinila zo špionáže. Vedcovo zdravie podľa advokáta podlomil viac ako ročný pobyt v moskovskej väzobnej väznici, kde je od vlaňajšieho júla zatvorený tiež Safronov.