Predaj slovenských denníkov klesá, niektoré klesli až dvojciferným tempom

Predaj slovenských denníkov klesá, niektoré klesli až dvojciferným tempom Ilustr. foto: Omediach.com

Vydavatelia piatich sledovaných celoštátnych denníkov na Slovensku sa stretávajú s pokračujúcim poklesom záujmu o tlačené vydanie novín, niektorým z nich sa predaný náklad v prvom štvrťroku znížil medziročne aj dvojciferným tempom. Naproti tomu sa čiastočne zotavil predaj elektronickej verzie tlače. Vyplýva to z údajov Kancelárie pre overovanie nákladov tlače - ABC SR a z dát vydavateľstiev. Na predaji sa prejavil lockdown.

Najčítanejšiemu denníku Nový čas klesol v sledovanom období priemerný predaný náklad tlačeného vydania o 15,7 percent - zhruba na 54.300 výtlačkov. Konkurenčný bulvárny denník Plus jeden deň skončil s odstupom na druhom mieste s poklesom predaja papierového vydania takmer o štyri percentá na 32.900 výtlačkov.

Dvojcifernému prepadu záujmu o tlačené vydanie sa nevyhli ani denníky Pravda a Sme. O 3,8 percenta zhruba na 9400 výtlačkov sa znížil priemerný predaný náklad denníka Hospodárske noviny vydavateľa Mafra Slovakia z českej skupiny Agrofert.

Z dostupných údajov vyplýva, že niektorí vydavatelia zaznamenali rastúci záujem o elektronické predplatné. Ide napríklad o denníky Sme a Denník N, ktorý vychádza aj v tlačenej verzii.