Lukašenko podpísal zákon, ktorým zakázal novinárom informovať o nepovolených protestoch

Lukašenko podpísal zákon, ktorým zakázal novinárom informovať o nepovolených protestoch Ilustr. foto: Omediach.com

Bieloruský vodca Alexander Lukašenko ešte viac obmedzuje v Bielorusku nezávislé médiá. Dnes svojím podpisom potvrdil zmeny v zákonoch o médiách a hromadných akciách, ktoré sprísňujú pravidlá pre organizovanie protestov a obmedzujú prácu žurnalistov. Novinári najnovšie nesmú informovať v reálnom čase o nepovolených demonštráciách. Nová právna norma tiež zakazuje zverejňovať bez príslušného povolenia v médiách a na internete výsledky prieskumov verejnej mienky, ktoré sa týkajú spoločensko-politickej situácie, uviedla agentúra Belta.

"Zavádza sa zákaz informovať v reálnom čase o hromadných akciách, ktoré porušujú stanovené pravidlá, s cieľom (ich) popularizácie či propagovania," oznámila podľa Belt bieloruská prezidentská kancelária k úprave zákona o hromadných akciách.

Zverejnené vyhlásenie tiež upresňuje, že novinárovi môže byť odňatá akreditácia, ak poruší pravidlá akreditácie či ak ním šírené informácie "nebudú zodpovedať skutočnosti alebo budú kaziť povesť organizácie, ktorá novinárovi akreditáciu poskytla".

Upravený zákon o médiách novo zakazuje zverejňovať závery prieskumov verejnej mienky, ktoré sa týkajú spoločensko-politickej oblasti, aj internetových odkazov na správy a materiály obsahujúce informácie, ktorých šírenie je zakázané.

Zmeny v oboch zákonoch nadobudnú účinnosť za mesiac. Už teraz sú ale v Bielorusku trestaní novinári, ktorí informujú o protestoch. Vo februári napríklad bieloruský súd poslal na dva roky za mreže dve redaktorky televíznej stanice Belsat, ktoré boli zadržané priamo pri nakrúcaní reportáže o protestnej akcii.

Bieloruské úrady po augustových prezidentských voľbách, ktoré opozícia považuje za zmanipulované a ktoré neuznáva ani Európska únia, zintenzívnili snahy o umlčanie kritikov režimu Alexandra Lukašenka a tvrdo zasahujú proti nezávislým médiám. V nedeľu bol po nútenom pristátí komerčného letu v Minsku zatknutý opozičný novinár Raman Pratasevič. Minulý týždeň bieloruské úrady zablokovali web najväčšieho nezávislého spravodajského portálu v krajine Tut.by a zadržali niekoľko členov jeho redakcie.