EÚ rozšíri sankčný zoznam proti Bielorusku kvôli zadržaniu novinára z paluby lietadla

EÚ rozšíri sankčný zoznam proti Bielorusku kvôli zadržaniu novinára z paluby lietadla Foto: facebook P.P.

Veľvyslanci členských krajín Európskej únie dnes schválili rozšírenie sankčného zoznamu proti Bielorusku. Na zozname pribudne 78 osôb a sedem právnických entít, ktoré zasahujú proti zástupcom opozície, píše agentúra AFP. Sedem mien na sankčnom zozname je priamo spojených s májovým vynúteným pristátím letu Ryanair v Minsku a zatknutím opozičného novinára Ramana Prataseviča, ktorý s priateľkou cestoval na jeho palube.

Rozšírenie sankcií schválili veľvyslanci členských krajín bloku na pravidelnom stretnutí v Bruseli. Ministri zahraničia ho zrejme definitívne potvrdia na svojom rokovaní v Luxemburgu v pondelok 21. júna. Sankcie začnú platiť po tom, čo budú zverejnené v únijnom vestníku.

Veľvyslanci v EÚ tiež podpísali štvrtý balík zmrazenia aktív a zákazu cestovania pre sedem desiatok osôb v reakcii na minuloročné prezidentské voľby, uviedol európsky diplomat citovaný agentúrou Reuters.

Európska únia pokladá minuloročné prezidentské voľby v Bielorusku za zmanipulované a opakovane odsudzuje tvrdé potláčanie opozície v krajine. Únia už niekoľkokrát rozšírila vlani zavedený sankčný zoznam, na ktorom okrem prezidenta Alexandra Lukašenka figuruje osem desiatok predstaviteľov jeho režimu aj niekoľko inštitúcií a firiem.