USA, Británia ale aj Slovensko majú obavu o slobodu tlače v Hongkongu

USA, Británia ale aj Slovensko majú obavu o slobodu tlače v Hongkongu Ilustr. foto: Omediach.com

Británia, Spojené štáty a koalícia ďalších krajín vrátane Českej republiky dnes vyjadrili v spoločnom vyhlásení znepokojenie nad ďalšími legislatívnymi krokmi, ktoré by mohli byť použité na obmedzenie slobody médií v Hongkongu. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Sme silne znepokojení možným zavedením nových zákonov, ktoré sú určené alebo hrozia, že budú použité, k eliminácii drobnohľadu a kritiky vládnej politiky a činnosti médií," píše sa vo vyhlásení, ktoré dnes zverejnila Británia z poverenia koalície za slobodu médií.

Koalíciu podporujúcu slobodu médií vo svete tvoria okrem Británie a USA alebo Slovenska tiež Austrália, Rakúsko, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Nemecko, Island, Taliansko, Lotyšsko, Litva, Luxembursko, Holandsko, Nový Zéland, Česko a Švajčiarsko.

V júni úrady v Hongkongu prinútili k ukončeniu činnosti prodemokratický denník Apple Daily, ktorého články podľa nich vychádzali v rozpore so zákonom o národnej bezpečnosti. Proti tejto norme sa v Hongkongu už v roku 2019 organizovali početné demonštrácie. Trestá napríklad podnecovanie k odtrhnutiu Hongkongu od Číny, podporu terorizmu, podvracanie štátneho poriadku či spoluprácu so zahraničnými krajinami alebo osobami s cieľom ohroziť štátnu bezpečnosť. Niekoľko ľudí spätých s denníkom Apple Daily bolo zadržaných a denníku boli zmrazené účty.