V Bielorusku pred výročím protestov polícia zatýka a zastrašuje

V Bielorusku pred výročím protestov polícia zatýka a zastrašuje Ilutr. foto: Facebook/visegradsky jezdec

Po celom Bielorusku sa pred prvým výročím vypuknutia protestov proti režimu odohrávajú zatýkania a preventívne pohovory, napísal na svojom webe opozičnej denník Naša Niva s odvolaním sa na informácie od svojich čitateľov.

"Jeden z čitateľov nášho denníka oznamil, že za ním prišli domov policajti a žiadali ho, aby podpísal papier, že s ním uskutočnili preventívne pohovor. Iný čitateľ vypovedal, že prišiel na strážnicu, kam ho predvolali k preventívnemu pohovoru, ale zadržali ho za neuposlúchnutie pokynov policajtmi. Noc strávil v cele a ďalší deň mu súd udelil pokutu. v cele pre šiestich ich bolo 12," napísal server. Všetci podľa neho už boli skôr trestaní za účasť na demonštráciách. Iného čitateľa si podľa denníka predvolali na prokuratúru, kde mu prečítali paragrafy z trestného zákona o hromadných akciách a prepustili ho. Z ďalších miest sú hlásené domové prehliadky.

Lukašenkov režim v posledných týždňoch znásobil úsilie potrestať organizátorov a účastníkov masových protestov, ktoré vypukli po prezidentských voľbách z vlaňajšieho 9. augusta. Desaťtisíce Bielorusov vtedy vyšli do ulíc protestovať proti sfalšovaniu výsledkov volieb v reakcii na to, že úrady opäť vyhlásili víťazom volieb Lukašenka, vládnuceho bývalej sovietskej republike tvrdou rukou už dlhšie ako štvrť storočie. Lukašenko, ktorý sa teší podpore Moskvy, nakoniec protesty potlačil, napriek sankciám Západu.

Sám Lukašenko sa v pondelok, na výročie sporných volieb, chystá debatovať s novinármi a zástupcami verejnosti na obrazovkách televízií, zatiaľ čo jeho vtedajšia súperka, opozičná vodkyňa Svjatlana Cichanouská, usporiada tlačovú konferenciu v litovskom exile.