Nemecké médiá žiadajú spolkovú vládu o pomoc pre afganských spolupracovníkov

Nemecké médiá žiadajú spolkovú vládu o pomoc pre afganských spolupracovníkov Ilustr. foto Reportéri bez hraníc

Popredné nemecké médiá otvoreným listom žiadajú kancelárku Angelu Merkelovú a ministra zahraničia Heika Maas o pomoc pre svojich afganských spolupracovníkov. V dokumente, ktorý podpísali okrem iného agentúra DPA, magazín Der Spiegel, denníky Frankfurter Allgemeine Zeitung a Süddeutsche Zeitung alebo stanice n-tv a RTL, nemecké médiá uvádzajú, že sa obávajú pomsty, ktorej môžu byť afganskí spolupracovníci od režimu islamského hnutia Taliban vystavení.

 "Naše spravodajstvo, ktoré verejnosť a politici spolu s analýzami a poznatkami z krajiny dostávali, by nebolo mysliteľné bez nasadenia a odvahy afganských spolupracovníkov," uvádza otvorený list. "Životy týchto spolupracovníkov sú teraz v bezprostrednom ohrození," dodáva s tým, že aj v afganskom hlavnom meste Kábule je situácia pre spolupracovníkov zahraničných médií extrémne riziková.

"Týmto vyzývame k programu núdzového udeľovanie víz pre afganských spolupracovníkov nemeckých médií. Pripájame sa tak k apelu britských a amerických médií na ich vlády," uvádzajú nemecké médiá. Zdôrazňujú tiež, že nemecká vláda v minulosti jasne uznala význam afganských prekladateľov spolupracujúcich s nemeckou armádou, preto majú vojenskí prekladatelia nárok na víza. "Takýto program je teraz nevyhnutne potrebný aj pre spolupracovníkov nemeckých médií," poznamenávajú nemeckej mediálnej domy.

V Afganistane, odkiaľ sa sťahujú americkí vojaci a ich spojenci, sa v posledných dňoch dramaticky zhoršila bezpečnostná situácia. Prakticky celú krajinu vrátane Kábulu ovládol Taliban. Mnoho krajín vrátane Nemecka preto z Afganistanu rýchlo evakuuje svojich občanov, diplomatov a spolupracovníkov.