Pri slávnosti novinárov došlo k explózii, zomrel jeden človek a osem bolo zranených

Pri výbuchu bomby v metropole severoafganskej provincie Balch dnes pri slávnosti venovanej novinárom zomrel strážnik objektu. Zranených bolo päť novinárov a tri deti, informovala agentúra AFP. Vo štvrtok zabil v provinčnej metropole Mazára Šaríf samovražedný útočník guvernéra, ktorý patril k vládnucemu hnutiu Taliban. K štvrtkovému útoku sa prihlásila teroristická skupina Islamský štát (IS).

"K výbuchu došlo v druhom policajnom okrsku Balchu," uviedol k dnešnej udalosti policajný hovorca Asif Vazírí. Podľa neho zomrel strážca budovy, v ktorej sa ceremónia konala.

Po prejave vysokého predstaviteľa Talibanu deti spievali národnú hymnu a "vtom som počul hlasnú ranu", povedal agentúre AFP miestny novinár Atíf Arian, ktorý utrpel poranenie ucha. Akciu usporiadalo kultúrne centrum pri príležitosti národného dňa novinárov.

Štvrtkový výbuch, pri ktorom zomrel guvernér Muhammad Dáud Muzammil a ďalší dvaja ľudia v jeho kancelárii, vyšetrujú tálibánske úrady. Provinciu Balch bude dočasne riadiť guvernér juhoafganskej provincie Kandahár. Nového guvernéra Balchu vyberie šéf Talibanu Hajbatulláh Achúndzáda.

Potom, čo sa Taliban ujal v auguste 2021 v Afganistane moci, pôsobil Muzammil ako guvernér provincie Nangarhár, ktorá leží na východe krajiny pri hraniciach s Pakistanom. Tam podľa AFP viedol boj proti teroristom zo skupiny Islamský štát (IS), ktorí majú v Nangarháre svoju hlavnú základňu.