Britská polícia zatkla ďalšieho muža v súvislosti s vraždou novinárky

Britská polícia zatkla ďalšieho muža v súvislosti s vraždou novinárky Foto: Facebok Lyra McKee

Severoírski detektívi obvinili 53-ročného muža v súvislosti s vraždou novinárky Lýry McKeeovej z roku 2019. Informovala o tom dnes spravodajská stanica BBC.

McKeeovú zabili stúpenci organizácie Nová IRA, keď sa novinárka prizerala nepokojom v meste Londonderry. Úrady stíhajú novo zatknutého kvôli výtržníctvu, napadnutiu a hádzaniu zápalných fliaš. V pondelok zrejme predstúpi pred súd v Londonderry.

Polícia zatkla v piatok tiež 44-ročného muža, ktorého však zatiaľ prepustila na slobodu. Minulý mesiac pritom polícia v súvislosti s prípadom obvinila dvoch mužov vo veku 21 a 33 rokov z vraždy, držania strelnej zbrane a streliva s úmyslom ohroziť život, z výtržníctva, držania a hádzania zápalných fliaš a z podpaľačstva. Ďalší 20-ročný mladík je stíhaný za výtržníctvo.

K vražde sa už skôr prihlásila Nová IRA, ktorá neuznáva severoírsku mierovú dohodu z roku 1998. Tá z veľkej časti ukončila sektárske násilie a položila základy zdieľanej vlády unionistov a separatistov v Severnom Írsku. Londonderry v minulosti zažilo krvavé strety medzi protestantskými unionistami a katolíckymi republikánmi.

McKeeová nebola terčom útoku, ale "stála vedľa síl nepriateľa", ako Nová IRA označuje britskú políciu.

Investigatívna novinárka bola vychádzajúcou hviezdou britskej žurnalistiky. Narodila sa niekoľko rokov pred uzavretím mierovej dohody a otvorene hovorila aj písala o tom, aké to je vyrastať ako lesbička v nepriateľskom prostredí. Pohrebu McKeeovej sa zúčastnili stovky ľudí vrátane vtedajšej britskej premiérky Theresy May a predsedu írskej vlády Lea Varadkara.