Prestížny spravodajský web pre nevhodné správanie prepustil zástupcu šéfredaktora a známeho novinára

Prestížny spravodajský web pre nevhodné správanie prepustil zástupcu šéfredaktora a známeho novinára

Český spravodajský web Seznam Zprávy dnes oznámil, že okamžite končí spoluprácu so známym komentátorom. AKTUALIZÁCIA o vyjadrenie Jiřího Hošeka.

Vedenie redakcie Seznam Zprávy sa rozhodlo okamžite ukončiť pracovný pomer s autorom podcastu Angličan a reportérom Jiřím Hošekom. Došlo k tomu bezprostredne potom, čo vedenie zistilo a overilo jeho nevhodné správanie na pracovisku, napísala redakcia na webe.

Hošek bol doposiaľ zástupcom šéfredaktora a vedúci zahraničnej aj športovej rubriky. Predtým bol spravodajcom Českého rozhlasu v Berlíne (2006-2010) a potom v Londýne (2012-2017). Pravidelne prispieva komentármi pre Český rozhlas.

"Vedenie redakcie je pripravené sa vážne zaoberať každým podnetom, ktorý zo strany členov redakcie kedykoľvek príde a ktorý sa týka čohokoľvek, čo môže mať negatívny vplyv na ich prácu a to, ako sa v redakcii cíti," cituje redakcia šéfredaktora Jiřího Kubíka. K dispozícii je členom redakcie aj etická komisia, ktorá vo vydavateľstve Seznam funguje.

Stanovisko vedenia vyšlo krátko po tom, ako konkurenčný web iDnes.cz napísal článok o tom, že na Seznam Zprávy skončil známy novinár a zástupca šéfredaktora kvôli opakovanému sexuálnemu obťažovaniu.

Tri zdroje, ktoré si želali zostať v anonymite, pre iDnes.cz povedali, že Hošek mal opakovane obťažovať svoje kolegyne. "Napríklad posielal nevyžiadané fotky svojho prirodzenia," povedala jedna z jeho bývalých kolegýň. V redakcii Seznam silnel tlak niekoľkých žien, ktoré sa na Hoškovo správanie opakovane sťažovali. "V redakcii o tom vedelo veľa ľudí, nikto s tým nič nerobil. Pokusy o riešenie stroskotali rýchlo, takže sme len mohli sedieť a čakať, kedy nejaká fotka alebo správa príde niekomu ďalšiemu," povedala portálu iDNES.cz v reakcii na prepustenie Hoška jedna z ďalších žien, ktorá s ním pracovala.

Vo svojej vizitke na webe Seznam Zprávy sa chválil manželkou aj tromi novinárskymi cenami:

 

Aktualizácia 19. októbra 2021 o vyjadrenie Jiřího Hošeka pre Omediach.com:

 "To, čo se stalo, úprimne ľutujem. Chcem se všetkým kolegyniam, ktorých som sa svojím nevhodným chovaním dotkol, ospravedlniť. Moje konanie bolo neprípustné a rozhodol som sa ho riešiť s odbornou pomocou."