Vo veku 74 rokov zomrel populárny novinár a spisovateľ P. J. O'Rourke

Vo veku 74 rokov zomrel populárny novinár a spisovateľ P. J. O'Rourke Ilustr. foto: Omediach.com

Vo veku 74 rokov zomrel americký novinár, politický satirik a populárny spisovateľ P. J. O'Rourke. Muž, ktorý sa preslávil ako šéfredaktor dnes už zaniknutého humoristického časopisu National Lampoon, bol autorom viac ako 20 kníh, vrátane niekoľkých bestsellerov.

 "P. J. bol jedným z významných hlasov svojej generácie. Bol tiež viac ako 40 rokov blízkym kamarátom a partnerom," uviedol Morgan Entrekin, riaditeľ vydavateľstva Grove Atlantic. Podľa neho sa O'Rourke zásadne podieľal na tom, že si vydavateľstvo zachovalo svoju nezávislosť. O'Rourkea označil za veľký talent, ktorého bystré spravodajstvo a schopnosť písať veľmi humorne nemali obdoby.

Spisovateľ, celým menom Patrick Jake O'Rourke, mal na svojom konte viac ako 20 kníh venovaných politike, ekonomike a autám. Dve z týchto publikácií zaradil denník The New York Times na zoznam bestsellerov, išlo o knihu Parliament of Whores, v ktorom O'Rourke použil humor na vysvetlenie vnútorného fungovania politiky vo Washingtone, a Give War a Chance, čo je kniha o medzinárodných konfliktoch a kríze. O'Rourkeove články zverejňovalo mnoho známych amerických časopisov.

Hoci O'Rourke patril ku konzervatívcom s libertariánskymi názormi, jeho humor nemal fanúšikov iba medzi stúpencami politickej pravice, píše spravodajský web BBC. Za jeden z jeho zapamätateľných výrokov pritom označuje tvrdenie, že demokrati sľubujú, že vás vláda urobí "múdrejšími, vyššími, bohatšími a odstráni burinu z vášho trávnika", zatiaľ čo republikáni tvrdia, že vláda nefunguje, potom sú zvolení a dokazujú to.

O'Rourke vyrástol v Tolede v americkom štáte Ohio. Po dokončení štúdia na Miamskej univerzite sa presťahoval do Baltimore v Marylande, kde študoval na Univerzite Johnsa Hopkinsa. V začiatkoch svojej kariéry pracoval pre menšie noviny v Baltimore a v New Yorku. Na začiatku 70. rokov nastúpil do National Lampoon, kde sa neskôr stal šéfredaktorom. Na voľnej nohe pracoval aj pre časopisy The Atlantic Monthly, Esquire či Vanity Fair a bol riaditeľom zahraničnej redakcie časopisu Rolling Stone. Bol členom konzervatívneho think tanku Cato Institute, ale aj pravidelným hosťom ľavicovo orientovanej televízie MSNBC. Pravidelne kritizoval demokratických prezidentov, ale v roku 2016 podporil demokratku Hillary Clintonovú miesto republikána Donalda Trumpa. O'Rourkea mal manželku Tinu a tri deti.