Správa zakázaného média naznačuje, že Putin má vraj rakovinu, Kremeľ to popiera

Správa zakázaného média naznačuje, že Putin má vraj rakovinu, Kremeľ to popiera Zdroj: Facebook Владимир Путин

Ruský prezident Vladimír Putin má údajne rakovinu štítnej žľazy, naznačilo dlhodobé vyšetrovanie prezidentovho zdravotného stavu z pera ruských novinárov z publikácie Project Media. "Putina teraz sprevádza veľký tím lekárov, vrátane chirurga špecializujúceho sa na rakovinu štítnej žľazy," citovala zo správy napríklad talianska agentúra ANSA. Kremeľ povesti o onkologickom ochorení hlavy štátu poprel.

"Sú to výmysly a klamstvá," vyhlásil Putinov hovorca Dmitrij Peskov podľa ruských médií. Tie zároveň pripomenuli, že v Rusku bol Project Media na žiadosť generálnej prokuratúry uznaný za nežiaducu organizáciu a zrušený.

Ukrajinská agentúra Unian z uvedenej správy poukázala na pasáž, že si starnúci Putin, ktorý má v októbri osláviť 70. narodeniny, údajne obľúbil omladzujúce "kúpele" založené na tradičnej medicíne z pohoria Altaj. Tieto kúpele mu údajne odporučil terajší minister obrany Sergej Šojgu. Akokoľvek o ich prospešnosti chýbajú presvedčivé dôkazy, Putinovi sa zapáčili a prezidentov príklad vraj nasledujú ďalší členovia ruskej elity, vrátane moskovského starostu Sergeja Sobjanina či šéfa plynárenského gigantu Gazprom Alexeja Millera.

Pochybnosti o Putinovom zdraví sa vynorili opakovane a teraz zosilneli kvôli Putinovmu rozkazu o invázii na Ukrajinu, ktorá pokračuje 37. dňom a doteraz ruským vojskám nepriniesla výraznejší úspech, snáď s výnimkou dobytia Chersonskej oblasti na juhu krajiny.

Minulý mesiac bieloruský prezident Alexander Lukašenko v rozhovore pre japonskú televíznu stanicu TBS odmietol špekulácie týkajúce sa Putinovho zdravia. Ruský prezident je podľa neho "v lepšej kondícii ako kedykoľvek predtým".

Zástupcovia západných štátov už niekoľkokrát uviedli, že sa Putin prepočítal, keď začal útok na Ukrajinu. Britský premiér Boris Johnson na adresu ruského prezidenta povedal, že koná iracionálne. Holandský premiér Mark Rutte ho označil za "úplne paranoidného".

Všetky tieto tvrdenia Lukašenko odmietol. "Západ a vy tiež by ste túto hlúposť, tento nezmysel mali dostať z hlavy," povedal bieloruský prezident novinárovi japonského média. "Putin je absolútne fit, je v lepšej kondícii ako inokedy... Je to psychicky aj fyzicky úplne zdravý človek, je atlét," dodal Lukašenko.

Autoritatívny bieloruský vodca poskytol ruskej armáde územie svojej krajiny na útok na Ukrajinu, doteraz sa však zdráha vstúpiť s Ukrajincami do otvorenej vojny.