Nemecký Die Welt najal ruskú novinárku, ktorá protestovala v živom vysielaní

Nemecký Die Welt najal ruskú novinárku, ktorá protestovala v živom vysielaní Reprofoto Kanal 1

Nemecký denník Die Welt prijal ako svoju spravodajkyňu ruskú novinárku Marinu Ovsjannikovovú. Žena sa pred časom dostala na titulné stránky novín, keď protestovala v živom vysielaní štátnej televízie proti ruskej invázii na Ukrajinu. S odvolaním sa na nemeckú mediálnu skupinu Axel Springer to dnes uviedla agentúra Reuters.

Štyridsaťtriročná novinárka bude písať a točiť reportáže z Ukrajiny a Ruska pre denník Die Welt aj pre televízny spravodajský kanál Welt.

Ovjsannikovová v polovici marca narušila živé vysielanie najsledovanejšej ruskej televíznej stanice Pervyj kanal. V hlavnom vysielacom čase sa objavila za chrbtom moderátorky a roztiahla plagát s nápisom, kde okrem iného stálo: "Zastavte vojnu, neverte propagande, tu vám klamú".

Ovsjannikovovú potom zadržala polícia a bola jej udelená pokuta 30.000 rubľov (približne 200 eur). Úrady potom ženu obvinili z diskreditácie armády, súd sa bude týmto obvinením zaoberať 14. apríla. Žurnalistke zrejme hrozí ďalšia pokuta vo výške 30.000 až 50.000 rubľov (približne 200 až 400 eur). Nie je jasné, či novinárka bude čeliť ešte nejakému ďalšiemu, závažnejšiemu obvineniu. V krajine bol nedávno prijatý zákon, podľa ktorého ľuďom označujúcim operáciu Moskvy na Ukrajine za "vojnu" či "inváziu" hrozí až 15 rokov väzenia.

Ovjsannikovová svojim protestom "hájila najdôležitejšiu novinársku etiku - napriek hrozbe štátnej represie", uviedol vo vyhlásení šéfredaktor denníka Die Welt Ulf Poschard. "Som nadšený, že s ňou môžem spolupracovať," dodal.

Novinárka pred mesiacom povedala Reuters, že sa obáva o svoju bezpečnosť, ale dúfa, že jej manifest otvorí oči Rusom zaslepeným propagandou. Rusko opustiť nechce, v televízii dala už skôr výpoveď. Rusov od prvého protestu v televízii opakovane vyzvala na odsúdenie ruskej invázie na Ukrajinu.