Mexiko dá štvrtinu vládnych výdavkov určených na reklamu na podporu novinárov

Mexiko dá štvrtinu vládnych výdavkov určených na reklamu na podporu novinárov Ilustr. foto: Reprofoto EP

Mexická vláda vyčlení na podporu novinárov štvrtinu svojich celkových výdavkov určených na reklamu a rôzne ďalšie oznámenia v tlači. Oznámil to mexický prezident Andrés Manuel López Obrador, informoval denník El País. Novinári sú v krajine častým cieľom útokov organizovaného zločinu a vláda čelí kritike, že toho na ich ochranu nerobí dosť. V prvom štvrťroku tohto roku zomrelo v Mexiku násilnou smrťou osem novinárov a reportérov.

Mexický prezident uviedol, že ciele nového fondu na podporu novinárov vláda prerokuje so zástupcami pracovníkov v médiách. Priority vidia napríklad v pokrytí lekárskych výdavkov či zabezpečení dôchodkov. Ako totiž upozorňujú profesijné združenia, desiatky tisíc novinárov v Mexiku pracujú bez toho, aby ich zamestnávatelia platili odvody na dôchodok.

López Obrador čelí kritike, že násilie proti novinárom podceňuje a dokonca ho nepriamo priživuje svojimi častými výpadmi proti zástupcom tlače. Profesijné organizácie kritizujú aj miestne úrady, ktoré podľa nich často nereagujú na vyhrážky, ktoré dostávajú novinári a redakcie.

Mexická vláda míňa na reklamu a oznámenia v tlači každoročne zhruba 750 miliónov mexických pesos.

Od začiatku roka do konca marca bolo v Mexiku zavraždených osem novinárov a reportérov, čo je viac ako za celý minulý rok. Vlani úrady zaznamenali vyše 600 násilných činov proti zástupcom tlače v krajine. Na médiá často útočia členovia organizovaných zločineckých skupín, napríklad drogových kartelov. Podľa organizácie na ochranu slobody tlače Artículo 19 však v 40 percent násilných útokov figurujú aj zástupcovia štátnej moci.