Putin obvinil Kyjev a Západ z prípravy atentátu na prokremeľského novinára

Putin obvinil Kyjev a Západ z prípravy atentátu na prokremeľského novinára Reprofoto Sejčas

Ruská tajná služba FSB podľa ruského prezidenta Vladimíra Putina zmarila pokus Kyjeva a Západu zavraždiť známeho televízneho moderátora, pokladaného za tvár kremeľskej propagandy. Putin, ktorého vystúpenie vysielala štátna televízia, však žiadne dôkazy na podporu svojho tvrdenia neuviedol, napísala agentúra Reuters. Ukrajinská tajná služba SBU obvinenia poprela.

V Rusku bolo za Putinovej éry zavraždených niekoľko známych novinárov. Išlo o kritikov režimu, ako bola napríklad Anna Politkovská.

"Orgány FSB dnes ráno ukončili činnosť teroristickej skupiny, ktorá chystala útok a vraždu jedného zo známych ruských televíznych novinárov," povedal Putin podľa agentúry TASS vo vystúpení pred pracovníkmi generálnej prokuratúry.

FSB podľa TASS uviedla, že zadržala skupinu členov neonacistickej teroristickej skupiny National Socialism/White Power, ktorí sa na zákazku ukrajinskej tajnej služby SBU chystali zavraždiť moderátora Vladimira Solovjova. "Zadržaní sa priznávajú," uviedla FSB.

Ukrajinská tajná služba SBU na sociálnej sieti Telegram na toto obvinenie reagovala a uviedla, že žiadne plány na zabitie Solovjova nemala a že novinár sa bude "po víťazstve Ukrajiny celkom určite za svoje zločiny zodpovedať pred medzinárodnými súdmi". Moderátora služba vo svojom vyjadrení zároveň označila za analógiu Josepha Goebbelsa, ktorý bol ministrom propagandy v dobách nacistického Nemecka.

Na Solovjova, ktorý vo svojich programoch jednoznačne a často nevyberavými slovami podporuje súčasnú politiku Kremľa a ruské násilie voči Ukrajine, uvalili sankcie Európska únia, Spojené štáty, Británia a Kanada. Napríklad talianske úrady mu v oblasti Komského jazera zabavili tri nehnuteľnosti v hodnote ôsmich miliónov eur.

Podrobnosti: V Taliansku podpálili vilu zabavenú ruskému moderátorovi

Putin podľa Reuters tvrdil, že západné tajné služby, vrátane CIA, radili Kyjevu pri pokuse o zavraždenie Solovjova.

Západné krajiny podľa Putinovho názoru "prešli k teroru" a "príprave vrážd našich novinárov" s cieľom rozštiepiť ruskú spoločnosť, ale na tomto informačnom poli utrpeli porážku, uviedol denník Kommersant.

Jeden zo zadržaných členov neonacistickej skupiny podľa agentúry RIA Novosti údajne uviedol, že "sa preberala vražda" ďalších novinárov vrátane Dmitrija Kiseljova, šéfa štátneho propagandistického konglomerátu Rossija segodňa, ktorý vlastní na Západe kritizovanú stanicu RT, šéfredaktorku RT Margaritu Simonjanovú alebo moderátorku z prokremeľskej televízie Rossija-1 Olgu Skabejevovú.

Ruský najvyšší súd vlani na žiadosť generálneho prokurátora zakázal medzinárodné hnutie National Socialism/White Power ako teroristickú organizáciu, pripomenula agentúra Interfax.

Ruský prezident označil za "podivný" postoj amerických a európskych diplomatov, otvorene vyjadrujúcich želanie vyriešiť situáciu cestou víťazstva Kyjeva na bojisku. "Takú divnú diplomaciu vedú naši partneri v USA a v Európe. Diplomati k tomu dokonca vyzývajú!" pozastavil sa Putin podľa TASS.

Západné sankcie, uvalené po útoku Ruska na Ukrajinu pred dvoma mesiacmi, označil ruský prezident za "sankčnú agresiu proti Rusku" a vyzval k čo najväčšej podpore ruských podnikov, vrátane obmedzenia kontrol vo firmách. Tie podľa ruských médií často bývajú zámienkou na vymáhanie úplatkov od podnikateľov.