Druhý ročník ceny D. C. Galiziovej za žurnalistiku: Výzva na podávanie nominácií

Druhý ročník ceny D. C. Galiziovej za žurnalistiku: Výzva na podávanie nominácií Ilustr. foto: Reprofoto EP

Európsky parlament dnes v utorok, teda na Svetový deň slobody tlače, oficiálne vyhlásil výzvu na podávanie nominácií na Cenu Daphne Caruanovej Galiziovej za žurnalistiku. Cena sa udeľuje každoročne za výnimočný novinársky počin, ktorý prispieva k podpore alebo ochrane základných princípov a hodnôt Európskej únie, ako sú ľudská dôstojnosť, sloboda, demokracia, rovnosť, zásada právneho štátu a ľudské práva.

„Odkaz Európskeho parlamentu je jasný: Európa stojí za tými, ktorí hľadajú pravdu. Pero Daphne bolo umlčané, pretože odhaľovala pravdu. Nikdy by sme nemali dopustiť, aby sa novinári stali terčmi a obeťami. Európsky parlament bude prostredníctvom tejto ceny brániť slobodu prejavu, pluralitu médií a kvalitnú žurnalistiku a pomôže odovzdať tieto hodnoty budúcim generáciám,“ povedala predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsola.

Cena Daphne Caruanovej Galiziovej je určená profesionálnym novinárom a tímom profesionálnych novinárov bez ohľadu na ich štátnu príslušnosť, ktorí predložia príspevok zverejnený alebo odvysielaný v jednom z 27 členských štátov Európskej únie. Ocenenie má podporovať a vyzdvihovať dôležitosť profesionálnej žurnalistiky pri ochrane slobody, rovnosti a príležitostí.

O víťaznej nominácii rozhodne nezávislá porota zložená zo zástupcov médií a občianskej spoločnosti z 27 členských štátov EÚ, ako aj zástupcov hlavných európskych novinárskych asociácií. Slávnostné odovzdávanie ceny sa uskutočňuje okolo 16. októbra, keď si pripomíname výročie zavraždenia Daphne Caruany Galizie.

Ocenenie, spolu s finančnou odmenou vo výške 20.000 eur, je výrazom toho, že Európsky parlament jednoznačne podporuje investigatívnu žurnalistiku a dôležitosť slobodnej tlače. Parlament v ostatných rokoch varoval pred pokusmi o oslabenie plurality médií v krajinách Európskej únie, ako aj za jej hranicami. Poslanci odsúdili útoky na novinárom, a to najmä zo strany politikov, a vyzvali Európsku komisiu, aby predložila legislatívny návrh zameraný proti neopodstatneným žalobám. Návrh, ktorý by mal vyriešiť zneužívanie žalôb voči novinárom a aktivistom, bol predstavený 27. apríla.

Novinári môžu svoje články zasielať online prostredníctvom webovej stránky https://daphnejournalismprize.eu/ do polnoci (SEČ) z 31. júla na 1. augusta 2022.

Daphne Caruanová Galiziová bola maltská novinárka, blogerka a protikorupčná aktivistka, ktorá podrobne informovala o korupcii, praní špinavých peňazí, organizovanej trestnej činnosti, obchodovaní s občianstvom a súvislostiach medzi maltskou vládou a kauzou Panama Papers. Po tom, ako čelila obťažovaniu a hrozbám, bola 16. októbra 2017 zavraždená pri výbuchu bomby nastraženej v jej aute. Obrovská vlna nevôle, ktorá sa zdvihla v reakcii na postup orgánov pri vyšetrovaní jej vraždy, napokon viedla k odstúpeniu premiéra Josepha Muscata. Poslanci EP kritizovali zlyhania, ktoré sprevádzali vyšetrovanie, a v decembri 2019 vyzvali Európsku komisiu, aby prijala náležité opatrenia.