Európska aliancia tlačových agentúr potvrdila pozastavenie členstva ruskej TASS

Európska aliancia tlačových agentúr potvrdila pozastavenie členstva ruskej TASS Reprofoto TASS

Valné zhromaždenie potvrdilo pozastavenie členstva ruskej agentúry TASS v Európskej aliancii tlačových agentúr (EANA), návrh na jej úplné vylúčenie v piatok v Sarajeve neprešiel. Aliancia pozastavenie členstva zdôvodnila tým, že TASS v súčasnej dobe nie je schopný poskytovať nestranné spravodajstvo.

"V podmienkach nových, ruskou vládou presadených nariadení, ktoré sa týkajú médií a ktoré silne obmedzujú slobodu médií, je výbor EANA toho názoru, že sa TASS dostal do rozporu s účelom EANA, ako je zakotvený v stanovách aliancie," uviedol výbor.

Agentúra sa až do ďalšieho rozhodnutia valného zhromaždenia nesmie zúčastniť stretnutí aliancie a nemá prístup k jej zdrojom. Členstvo TASS v aliancii bolo pozastavené už 27. februára, teda len krátko po začiatku ruskej ozbrojenej agresie voči susednej Ukrajine.

EANA združuje 32 európskych národných tlačových agentúr, vrátane českej ČTK a slovenskej agentúry TASR.

Od svojho založenia v roku 1956 slúži ako fórum pre spoluprácu a výmenu informácií a skúseností medzi svojimi členmi. K jej ďalším aktivitám patrí aj ochrana autorských práv a podnikateľského prostredia pre poskytovanie nezávislého a nezaujatého spravodajstva.