Vedeniu Aliancie európskych agentúr sa nepodarilo vylúčiť ruskú TASS

Vedeniu Aliancie európskych agentúr sa nepodarilo vylúčiť ruskú TASS Ilustr- peprofoto EP

Vedeniu Európskej aliancie tlačových agentúr (EANA) sa dnes nepodarilo presadiť zmenu stanov umožňujúcu ľahšie vylúčenie členov a zavádzajúce povinné zastúpenie žien v predstavenstve. Mimoriadne valné zhromaždenie vo Viedni sa nezhodlo na žiadnom návrhu, a ruská agentúra TASS zostáva v EANA s pozastaveným členstvom, o ktorom sa rozhodlo už vlani v máji.

Na prijatie zmeny stanov chýbal jediný hlas. Potrebné boli tri štvrtiny hlasov prítomných delegátov, teda 18. Podľa účastníkov zasadnutia v tajnom hlasovaní bolo za zmenu 17 agentúr a proti sedem.

"TASS tak zostáva suspendovaným členom bez obmedzenia termínu," povedal generálny tajomník Alexandru Ion Giboi, ktorý hlasovanie riadil. Suspendovaný člen platí príspevky (4000 švajčiarskych frankov za rok), ale nesmie sa zúčastňovať hlasovania.

Vedenie EANA navrhovalo, aby pozastavenie členstva mohlo trvať maximálne jeden rok. Potom by bola suspendovaná agentúra automaticky vylúčená, ak by niektorý z ďalších členov nenavrhol obnoviť plné členstvo a ak by príslušné hlasovanie nedopadlo v prospech suspendovaného člena.

Návrh tiež obsahoval povinnú kvótu pre zastúpenie žien v štvorčlennom predstavenstve. Vo vedení európskej aliancie mala byť nabudúce aspoň jedna žena.

Niektorí delegáti sa snažili hlasovanie rozdeliť, aby sa hlasovalo o automatickom vylúčení a o kvóte zvlášť, ani tento návrh však neprešiel a rozhodovalo sa o oboch zmenách naraz. Pred hlasovaním vyzýval šéf ukrajinskej agentúry Ukrinform na prijatie zmien, naopak zástupca britskej agentúry PA apeloval na to, aby EANA nepodliehala politickým tlakom a sústredila sa na novinárske remeslo.

Vedenie EANA sa pokúsi zmenu stanov navrhnúť znovu na májovom zasadnutí v Lisabone.