Palestínsku reportérku televízie Al-Džazíra podľa OSN zabila izraelská streľba

Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva (OHCHR) dospel k záveru, že palestínsko-americkú reportérku televízie Al-Džazíra Širín abú Aklahová zabila streľba izraelských vojakov, nie palestínskych ozbrojencov. Závery sú podľa hovorkyne OHCHR Raviny Shamdasaniovej výsledkom nezávislého monitoringu incidentu z 11. mája. Informuje o tom BBC.

Päťdesiatjedenročná dlhoročná reportérka Al-Džazíry bola zastrelená v Džaníne, keď pracovala na reportáži o razii izraelských vojakov. Palestínčania jej smrť pripisujú Izraelu, ktorý ale tvrdí, že nemožno objasniť, kto za smrť môže.

Abú Aklahová mala v čase svojho zastrelenia vestu s viditeľným nápisom "Press" (tlač) a helmu. Zasiahnutá bola na ulici neďaleko miesta, kde sa strhla prestrelka medzi izraelskými silami a palestínskymi ozbrojencami. Izraelská armáda uviedla, že jej vojaci do Džanínu prišli zatknúť osoby podozrivé z terorizmu po vlne teroristických útokov na Izraelčanov.

Smrtiacu strelu podľa očitých svedkov vystrelili izraelskí vojaci. To však Izrael spochybňuje a tvrdí, že zatiaľ nebolo možné určiť zdroj streľby, pretože Palestínčania odmietli izraelskú žiadosť o predloženie strely k balistickej skúške.

Shamdasaniová novinárom v Ženeve oznámila, že podľa zistení OHCRH "výstrely, ktoré zabili Abú Aklahovú a zranili jej kolegu Alího Samúdího, pochádzali od izraelských bezpečnostných síl, a nie z bezhlavej streľby ozbrojených Palestínčanov, ako pôvodne tvrdili izraelské".

Hovorkyňa OHCHR tiež poznamenala, že informácie pochádzajú od izraelskej armády a palestínskeho generálneho prokurátora. Ráno, keď sa incident stal, podľa nej štyria novinári zabočili do ulice, načo "na nich bolo vypálených niekoľko jednotlivých, zdanlivo dobre mierených striel zo smeru izraelských bezpečnostných síl". "Jedna guľka zasiahla Samúdího do ramena, ďalšia zasiahla abú Aklahovú do hlavy a na mieste ju zabila," uviedla hovorkyňa.

Izrael také závery už skôr ostro odmietol ako nepreukázateľné. Tvrdí, že nemožno určiť, či smrtiacu strelu vypálili jeho sily, alebo palestínski ozbrojenci, pretože Palestínčania odmietli spolupracovať. Izraelská armáda vykonáva vlastné vyšetrovanie a uviedla, že identifikovala zbraň vojaka, ktorá mohla reportérku zabiť, ale že to nemôže preukázať bez analýzy strely. Palestínčania uviedli, že strelu nevydajú, pretože Izraelcom neveria.

Shamdasaniová uviedla, že OHCHR "nezistil žiadne informácie, ktoré by naznačovali, že v bezprostrednej blízkosti novinárov robili ozbrojení Palestínčania nejaké aktivity."

Minulý mesiac vyšetrovanie v Palestíne dospelo k záveru, že abú Aklahovú izraelský vojak zastrelil úmyselne. Izraelský minister obrany to odmietol a označil to za "zjavnú lož".