Reportérku Al-Džazíry podľa Izraela zrejme neúmyselne zastrelil jeho vojak

Izraelské vyšetrovanie smrti reportérky televízie Al-Džazíra Šírín abú Aklah dospelo k záveru, že ju pravdepodobne neúmyselne zastrelil izraelský vojak a že nešlo o cielený útok. S odkazom na oznámenie izraelskej armády o tom píše agentúra Reuters. Palestínska novinárka abú Aklah, ktorá mala aj americké občianstvo, bola zastrelená 11. mája, keď pracovala na reportáži o izraelskej vojenskej operácii v Džaníne na okupovanom Západnom brehu Jordánu.

Agentúra AP s odkazom na nemenovaného vysoko postaveného predstaviteľa izraelskej armády uviedla, že armáda nezačne trestné vyšetrovanie incidentu, čo znamená, že vojak ani nikto z jeho veliteľov nebude potrestaný.

Izraelská armáda uviedla, že sa jej vojaci pri operácii v Džaníne stali terčom silnej paľby zo všetkých strán. Streľbu opätovali, a to aj na miesto, kde abú Aklah stála, teda asi 200 metrov od ich pozície. Podľa armády sa však vojakom nepodarilo odhadnúť, že sa jedná o novinárku.

Armáda uviedla, že "existuje vysoká pravdepodobnosť, že pani abú Aklah omylom zasiahla paľba Izraelských obranných síl (IDF), ktorej cieľom boli podozrivé osoby, ktoré boli identifikované ako palestínski ozbrojenci". Podľa armády je však tiež možné, že novinárku zasiahli palestínski ozbrojenci.

Smrť abú Aklah, ktorá bola po dve desaťročia jednou z najznámejších tvárí informujúcich o izraelsko-palestínskom konflikte, vyvolala rozhorčenie po celom svete, najmä potom, čo polícia zbila smútiacich na jej pohrebe v Jeruzaleme.

Iné výpovede svedkov medzitým spochybňujú, že sa izraelskí vojaci stali terčom paľby z miesta, kde novinárka stála.

"Všetky dôkazy, fakty a vyšetrovania preukázali, že Izrael bol páchateľom a že Šírín zabil a mal by niesť zodpovednosť za svoj zločin," uviedol hovorca predsedu palestínskej samosprávy Mahmúda Abbása.

Izraelské vyšetrovanie, ktoré zahŕňalo rozhovory s izraelskými vojakmi, analýzu miesta činu a tiež zvukových a obrazových záznamov, dospelo k záveru, že "nie je možné jednoznačne určiť zdroj streľby", ktorá zabila abú Aklakovú. Izrael pritom opakovane odmietol, že by jeho vojaci na novinárku strieľali cielene, a uviedol, že podľa záverov vyšetrovania vojaci konali v súlade s pravidlami.

"So stopercentnou istotou môžeme povedať, že žiadny vojak IDF úmyselne nestrieľal na reportérku alebo nezúčastnenú osobu na mieste," vyhlásil vysoko postavený izraelský vojenský predstaviteľ, ktorý novinárov zoznámil so závermi vyšetrovania.

Správa Úradu vysokej komisárky OSN pre ľudské práva (OHCHR) v júni uviedla, že abú Aklah stála s ďalšími novinármi a podľa helmy a modrej nepriestrelnej vesty s označením "press" bola jasne identifikovateľná ako novinárka, keď bola zastrelená jedinou guľkou. Pri incidente bol postrelený ďalší palestínsky novinár Alí Samúdí. Podľa správy novinárku na základe dostupných informácií zabila streľba izraelských vojakov, nie palestínskych ozbrojencov.

Palestínski predstavitelia a rodina abú Aklah uviedli, že sa domnievajú, že novinárka bola zabitá úmyselne, a odmietli izraelské vyhlásenia, že v blízkosti miesta, kde stála, boli ozbrojenci.

"Naša rodina nie je týmto výsledkom prekvapená, pretože je zrejmé, že izraelskí vojnoví zločinci nemôžu vyšetrovať svoje vlastné zločiny. Zostávame však hlboko zranení, frustrovaní a sklamaní," uviedla rodina vo vyhlásení, pričom opäť vyzvala na nezávislé vyšetrovanie v USA a pri Medzinárodnom trestnom súde.

Forenzná analýza smrtiaceho projektilu vykonaná pod americkým dohľadom v júli bola nepreukazná, pretože guľka bola príliš poškodená.

Americké ministerstvo zahraničia v júli dospelo k záveru, že abú Aklah zrejme zabila streľba z izraelských pozícií, ale že neexistujú dôkazy svedčiace o tom, že by na ňu izraelskí vojaci strieľali úmyselne.