Daňové raje sú pre Putina zásadné, povedal zdroj stojaci za Panamskými dokumentmi

Daňové raje sú pre Putina zásadné, povedal zdroj stojaci za Panamskými dokumentmi Ilust. foto: Facebook Vladimir Putin

Daňové raje a schránkové firmy majú zásadný význam pre vodcov autoritárskych režimov, ako je ruský prezident Vladimír Putin. Tieto firmy teraz okrem iného financujú ruskú armádu, ktorá napadla susednú Ukrajinu. V rozhovore, ktorý zverejnil nemecký magazín Der Spiegel alebo server Investigace.cz, to povedal anonym, ktorý tvrdí, že stojí za zverejnením takzvaných Panamských dokumentov (Panama Papers). "Putin je pre USA oveľa väčšou hrozbou, ako bol Hitler, a schránkové firmy sú jeho najlepším priateľom. Keď potom Putinove rakety zasahujú nákupné centrá na Ukrajine, sú tieto firmy financujúce ruskú armádu zodpovedné za vraždenie nevinných civilistov," povedal muž, ktorý sa kvôli zachovanie anonymity nazýva John Doe.

"Myslím, že západný svet už dlho považuje Vladimíra Putina za problém, ktorý je možné kontrolovať ekonomickými stimulmi. Je však zrejmé, že to nefunguje," uviedol John Doe. Zastaviť offshorové praktiky by podľa neho vyžadovalo skutočne veľké úsilie, ku ktorému síce už existuje výpočtová kapacita, ale chýba politická vôľa.

Doe v rozhovore hovorí, že s odhalením svojej identity zrejme bude musieť počkať, kým bude na smrteľnej posteli. "Panama Papers zahŕňajú veľa rôznych nadnárodných zločineckých organizácií, z ktorých niektoré sú napojené na vlády. Preto je ťažké si predstaviť, že by niekedy mohlo byť skutočne bezpečné moju identitu odhaliť," uviedol. Počíta vraj aj s rizikom, že by sa mu mohlo chcieť pomstiť Rusko, ktoré mu to dalo rôznymi spôsobmi najavo.

V súvislosti s vyhrážkami pripomenul dvoch novinárov, ktorí boli kvôli svojej investigatívnej práci zavraždení - Slováka Jána Kuciaka a Malťanku Daphne Caruanovou Galiziovou. "Ich smrť ma hlboko zasiahla a vyzývam Európsku úniu, aby pre Daphne, Jána a ich rodiny zjednala spravodlivosť," uviedol Doe.

Anonymný zdroj napriek tomu pripúšťa, že bol v pokušení v posledných šiestich rokoch prehovoriť k verejnosti. Zvažoval vraj ale niekoľko vecí, ako je osobná bezpečnosť alebo to, aby jeho "slová mali zmysel a nestratili sa pred ďalším tweetom Donalda Trumpa".

Anonym sa nakoniec rozhodol poskytnúť rozhovor, pretože sa bojí, že v spoločnosti je nestabilita v podobe vzostupu "fašizmu a autoritárstva po celom svete, od Číny cez Rusko a Brazíliu až po Filipíny, ale v súčasnosti hlavne v Spojených štátoch amerických", ktoré prestali fungovať ako akási vyrovnávacia sila proti tým "najhorším režimom".

Doe rozhovor poskytol novinárom z magazínu Der Spiegel Bastianovi Obermayerovi a Frederikovi Obermaierovi, ktorých pred siedmimi rokmi kontaktoval a následne im odovzdal takzvané Panamské dokumenty.

Kauza Panamské dokumenty (Panama Papers) vypukla 3. apríla 2016, keď niekoľko popredných svetových médií pod záštitou Medzinárodného konzorcia investigatívnych novinárov (ICIJ) začalo zverejňovať dokumenty panamskej právnej firmy Mossack Fonseca, z ktorých vyplynulo, že firma pomáhala svojim klientom čo najefektívnejšie daní či legalizovať zisky z nelegálnej činnosti. Dokumenty sa týkajú 214.000 subjektov z 200 krajín sveta, celkom išlo o 2,6 terabajtu dát alebo viac ako 11,5 milióna listín. Po odhalení škandálu rezignovali niektorí politici, napríklad islandský premiér Sigmundur Gunnlaugsson či španielsky minister priemyslu José Manuel Soria.