Ruský súd odobral licenciu aj sesterskému časopisu denníka Novaja gazeta

Ruský súd odobral licenciu aj sesterskému časopisu denníka Novaja gazeta Ilustr. foto: Facebook Roskomnadzor

Deň po tom, čo ruský súd v pondelok zneplatnil licenciu opozičnému denníku Novaja gazeta, prišiel o registráciu aj jeho sesterský časopis No (Ale), ktorý začal vychádzať iba pred dvoma mesiacmi. Súd podľa agentúry Reuters vyhovel žiadosti cenzúrneho úradu Roskomnadzor a rozhodol, že licencia časopisu je neplatná. Dôvodom je podľa neho to, že vydavatelia ho začali tlačiť až teraz, aj keď povolenie na vydávanie získali už v roku 2009.

"Prečo sa Roskomnadzor obrátil na súd až teraz, keď začal časopis vychádzať? Je úplne jasné, že súd sa tou vecou nezaoberal preto, že magazín tak dlho nevychádzal, ale preto, že vychádzať začal," komentoval rozsudok právny zástupca denníka Novaja gazeta Jaroslav Kožeurov.

Od júla vyšla v papierovom vydaní tri čísla časopisu No, jeho internetové stránky Roskomnadzor zablokoval už týždeň po tom, čo médium začalo fungovať, napísal Reuters.

Novaja gazeta tento rok v marci prerušila činnosť kvôli ruskej invázii na Ukrajinu. Predtým dostala niekoľko varovaní od cenzúrneho úradu, ktorý dohliada na dodržiavanie pravidiel o tom, ako informovať o vojne, ktorú Rusko nazýva "špeciálnou operáciou". Médiá smú zverejniť iba oficiálne informácie ruských úradov, podľa Moskvy to má zabrániť šíreniu dezinformácií.

O licenciu Novaja gazeta prišla kvôli tomu, že redakcia podľa súdu včas nepredložila svoje stanovy a riadne nezdokumentovala zmenu vo vlastníckej štruktúre z roku 2006.

Denník Novaja gazeta v roku 1993 spoluzaložil nositeľ Nobelovej ceny za mier Dmitrij Muratov. Bolo to jedno z posledných nezávislých médií v Rusku. Noviny sú známe hlavne pre svoje vyšetrovanie korupcie alebo porušovania ľudských práv v Čečensku. Pre denník pracovala aj uznávaná novinárka Anna Politkovská, ktorá bola v roku 2006 zavraždená.