Putina kritizujú už aj verní populárni bloggeri

Putina kritizujú už aj verní populárni bloggeri Ilustr. foto: Facebook V. Putin

Ruský prezident Vladimír Putin čelí nielen ukrajinskej protiofenzíve v Charkovskej oblasti, odkiaľ sa urýchlene sťahujú ruské jednotky, ale aj kritike od svojich najväčších podporovateľov, píše denník The New York Times (NYT). Proruské kanály na telegrame v posledných dňoch opakovane kritizujú Kremeľ, ktorý podľa nich namiesto pomoci na fronte orgnizuje pompézne oslavy v Moskve alebo jednoducho neinformuje o svojich zlyhaniach na bojisku.

Rozčúlenie proruských bloggerov ukázalo, že aj keď Putin úspešne vykorenil takmer celú liberálnu a prodemokratickú opozíciu na domácej scéne, stále mu hrozí kritika od konzervatívneho krídla, píše NYT. Ukrajina v posledných dňoch začala protiofenzívu na severovýchode krajiny v Charkovskej oblasti, kde podľa pozorovateľov postupuje míľovými krokmi. V sobotu Kyjev oznámil vstup do Kupjanska a bojuje sa aj o Izjum. Obe mestá sú pre Rusko strategicky významné a prechádzajú cez ne zásobovacie línie pre front na Donbase.

"Väčšina z (proruských bloggerov) je v šoku a nemysleli si, že by k tomu mohlo dôjsť," uviedol Dmitrij Kuznec zo serveru Meduza. "Myslím si, že väčšina z nich je naozaj naštvaná," ​​dodal.

Hojne sledovaní proruskí bloggeri na telegrame, ktorý na rozdiel od facebooku či instagramu funguje v Rusku bez obmedzenia, podporujú oficiálny postoj Kremľa, podľa ktorého ruskí vojaci na Ukrajine bojujú proti "nacistom". Niektorí bloggeri - často pôsobiaci na bojisku s ruskými vojakmi - ale poskytujú podrobnejšie a podľa analytikov aj presnejšie informácie o situácii na fronte ako ruské úrady. Ruské ministerstvo obrany podľa proruských kanálov Ukrajincov podceňuje a neinformuje o zlyhaní svojich jednotiek.

Pokiaľ bude ruská armáda zľahčovať svoje neúspechy, Rusi "prestanú veriť ministerstvu obrany, a čoskoro aj celej vláde," povedal svojim 2,3 milióna sledujúcich jeden z bloggerov Jurij Podoljaka.

Obzvlášť hlasnú kritiku na sieťach si vyžiadalo Putinovo sobotné otvorenie nového ruského kolotoča v Moskve. Spravodajstvo štátnych ruských médií bolo v ostrom kontraste s informáciami na telegrame, kde sa na ukrajinských i proruských kanáloch objavovali správy o rýchlom postupe Kyjeva v Charkovskej oblasti a úteku ruských jednotiek z okupovaného územia.

"Pre ľudí je dôležité, aby si dokázali oddýchnuť s rodinou a priateľmi," hovoril medzitým Putin v Moskve na otvorení 140 metrov veľkej, "jedinečnej" atrakcii.

"Usporiadali sviatok za miliardy," napísal v sobotu jeden proruský blogger v široko zdieľanom príspevku. "Armáda nemá žiadne termokamery, žiadne nepriestrelné vesty, žiadne prieskumné vybavenie, žiadne lekárničky," rozčuľoval sa blogger a podotkol, že súčasná situácia na fronte je pre ruské sily zlyhaním.

Kvôli neschopnosti ruského ministerstva obrany priznať zlyhanie "sa rúca ruský informačný priestor," napísal v správe americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Oficiálne médiá ponúkajú Rusom širokú škálu zmätených vysvetlení situácie na fronte, napríklad že ruské sily bojujú proti celému "kolektívnemu Západu", alebo zľahčujú význam Ukrajinou narušených zásobovacích línií.

ISW sa tiež zmieňuje o odpore proruských bloggerov a ruských nacionalistov vo svetle súčasného vojenského úspechu Ukrajiny. Mlčanie ruského ministerstva obrany je "zradou vojakov, ktorí bojovali a stále bojujú" na Ukrajine, napísal jeden z nich.